Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Tusol® pastile

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Tusol® pastile

Sastojci

ekstrakt korijena bijelog sljeza
ekstrakt lista trputca
med u prahu
vitamin C
klorheksidin dihidroklorid

SASTAV

Jedna pastila sadrži 150mg ekstrakta korijena bijelog sljeza (4:1) (Althaea officinalis), 80mg ekstrakta lista trputca (4:1) (Plantago lanceolata), 45mg med u prahu, 30 mg vitamin C (L-askorbinska kiselina), 1 mg klorheksidin dihidroklorida.

OPREMA

Kutija sa 24 pastile.

ČUVANJE I ROK VALJANOSTI

Čuvati na suhom i tamnom mjestu, pri temperaturi do 25°C, izvan dohvata djece.

Primjena

Namjena

za smirenje kašlja i ublažavanje tegoba nadraženog grla i promuklosti

SVOJSTVA I PODRUČJE PRIMJENE

Simptomi poput boli u grlu, otežanog i bolnog gutanja, kašlja i promuklosti nisu vezani isključivo uz zimsko razdoblje, već se javljaju tijekom cijele godine. No, ipak su najizraženiji upravo u zimskim mjesecima, kada prostori u kojima istodobno boravi veliki broj ljudi (poput vrtića, škola, raznih čekaonica, sredstava javnog prijevoza...) postaju pravi rasadnici virusa. Prehladu karakterizira infektivna upala gornjih dišnih putova pri čemu postoji i upala sluznice ždrijela, a uzrokuje ju više od 200 različitih respiratornih virusa. Smatra se da odrasle osobe obole od prehlade u prosjeku 2-4 puta godišnje, a djeca čak 6-8 puta. Velika većina grlobolja liječi se simptomatski i ne zahtijeva odlazak liječniku. Tijek bolesti potrebno je olakšati pripravcima koji pomažu u sprječavanju razvoja infekcije i djeluju protuupalno. Pastile, koje imaju smirujuće, antiseptičko i protuupalno djelovanje, preporučuju se za ublažavanje simptoma grlobolje. Kašalj je zaštitni refleks, a u pravilu nastaje zbog nadražaja sluznice dišnih putova ili kao posljedica nakupljanja sluzi u dišnim putovima. Jak i dugotrajan kašalj, koji je nastao zbog nadražaja sluznice dišnih putova, iscrpljuje organizam pa ga je potrebno smiriti. Takav suh, nadražujući kašalj vrlo se često javlja noću. Ukoliko se u dišnim putovima nakupila sluz, potrebno ju je izbaciti, pa je poželjno potaknuti kašalj i olakšati iskašljavanje. U tu svrhu koriste se pripravci koji sadrže ekstrakte jaglaca i timijana. Tusol® pastile od bijelog sljeza, trputca i meda imaju smirujući učinak na žestoki i iscrpljujući kašalj, a uz to ublažavaju nadražaj grla. One, oblažući sluznicu ždrijela, smanjuju njegovo isušivanje i nadražaj na kašalj. Tusol® pastile sljez-trputac-med sadrže klorheksidin, standardizirane biljne ekstrakte, med u prahu i vitamin C - kombinaciju koja povoljno djeluje na smirenje suhog kašlja. Uz to, aktivne supstance sadržane u Tusol® pastilama sljez-trputac-med, ublažavaju i tegobe nadraženog grla i promuklosti.

Doziranje

NAČIN PRIMJENE

Odrasli i djeca iznad 6 godina: jednu pastilu svaka 2-3 sata otopiti u ustima (najviše 8 pastila na dan).
Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci