Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

8 znakova da vaše dijete možda ima dijabetes tipa 1

8 znakova da vaše dijete možda ima dijabetes tipa 1

8 znakova da vaše dijete možda ima dijabetes tipa 1
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.07.2012.
  • Broj pregleda: 572
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dijabetes tipa 1 obično se dijagnosticira tijekom djetinjstva, često u dobi između 10 i 13 godina. Roditelji ne mogu učiniti ništa kako bi spriječili ovaj tip dijabetesa. Međutim, ako primijetite znakove da vaše dijete možda ima bolest, možete poduzeti korake kako bi spriječili ozbiljnu komplikaciju koja se naziva dijabetička ketoacidoza. Tada je šećer u krvi povišen uz pojavu ketona (acetona) u krvi i mokraći.

Ako vaše dijete pokazuje naznake dijabetesa tipa 1, što prije posjetite pedijatra. Testirajte dijete kako bi bili sigurni da nema dijabetes. Ako se ispostavi da je vaše dijete dijabetičar, zapamtite da dok je god bolest pod kontrolom, može uživati u dobrom i zdravljem ispunjenom životu. Evo na što trebate pripaziti.

Neutaživa žeđ

Djeca s dijabetesom tipa 1 mogu biti stalno žedna. To je zato što njihova razina glukoze u krvi raste, a tekućina se izdvaja iz tkiva. Ova djeca posebno mogu žudjeti za slatkim, hladnim pićima.

Učestalo mokrenje

Dijete koje više pije, češće će morati na toalet. Ako vaše dijete neobično često mora na toalet, možda postoji ozbiljniji razlog za to. Mlađe dijete koje je ranije samo odlazilo na toalet može početi ponovno mokriti u krevet.

Gubitak težine

Tijelo koje ne može koristiti energiju iz šećera može početi gubiti mišićnu masu i masnoće. Gubitak tjelesne težine u djece s dijabetesom tipa 1 je često opisan kao iznenadan i brz.

Nedostatak energije

Vaše dijete se može osjećati stalno umorno, jer nije u mogućnosti šećer u krvi pretvoriti u energiju koju mišići i organi mogu koristiti.

Intenzivna glad

Kada je tijelo lišeno energije zbog niske razine inzulina, može doživjeti osjećaj ekstremne gladi. Međutim, smanjen apetit također može biti znak upozorenja, jer je to jedan od simptoma dijabetičke ketoacidoze.

Promjene vida

Visoka razina glukoze u krvi uzrokuje da se tekućine izdvajaju od ostalih tkiva, uključujući i oči. To može dovesti do zamućenog vida ili drugih problema s vidom.

Gljivične infekcije

Djevojke s dijabetesom tipa 1 mogu razviti gljivične infekcije. Gljivična infekcija u beba ili male djece može izgledati kao osip od pelena.

Dijabetička ketoacidoza

Može dogoditi djetetu s dijabetesom koji je još nedijagnosticiran. Kada tijelu ponestane inzulina, ono počinje sagorijevati masti za energiju. Ovo dovodi do nakupljanja kiselih nusproizvoda koji se nazivaju ketoni. To je opasno stanje koje zahtjeva hitnu medicinsku skrb.

Simptomi mogu uključivati povraćanje, bol u želucu, brzo disanje, blijedo lice, voćni miris daha i umor. Dijabetička ketoacidoza napreduje vrlo brzo i može biti kobna. Ali, može se i spriječiti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari