Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dvije injekcije cementa uklanjaju bol iz kostiju

Dvije injekcije cementa uklanjaju bol iz kostiju

Dvije injekcije cementa uklanjaju bol iz kostiju
  • Objavljeno: Petak, 29.05.2009.
  • Broj pregleda: 2.561
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

...sprečavajući tako širenje osteoporoze kod starijih osoba.

Radikalna metoda
Valérie Bousson, liječnica koja provodi tu pomalo radikalnu metodu, ističe da svaka šesta žena starija od 50 godina ima problema s prijelomima kostiju zbog nedostatka estrogena. Najopasnije je što unutarkralježničke frakture često nisu bolne. Otkrivaju se radiografski. Kada su intezivne jako bole, pa je starija osoba prisiljena ležati u postelji. Kako nijedan od danas raširenih zahvata ne može spriječiti osteoporozu, a teško je sanirati i njezine posljedice, dr. Bousson odlučila se na injekcije cementom. Sam zahvat obavlja se na operacijskom stolu, a izbor anestezije uvjetuje opće stanje kralježaka koje treba ojačati. Ako je jedan u pitanju, dovoljna je lokalna, a za nekoliko njih, prakticira se opća anestezija.

Specijalist najprije napravi dva reza od pet milimetara na pršljenu, zatim pod radiološkom kontrolom unese dvije igle, pomoću kojih cement progresivno prolazi u bolesni dio, nekoliko minuta.

Već nakon povratka u bolesničku sobu pacijentice više ne osjećaju bol. Istraživanja su pokazala da se u 80 posto slučajeva znatno poboljšava i pokretljivost osobe. Dobri rezultati ohrabruju reumatologe na primjenu te tehnike čiji je rizik neznatan. Prolazak cementa izvan pršljenastog tijela nema teške posljedice.

Eksperimentalna faza
Nedavno je uvedena i tehnika cifoplastificiranja, pa se na početku zahvata u kralježak unose balončići koji se potom povećavaju zrakom radi njegova neophodnog proširenja. Potom se uklanjaju jer moraju dopustiti prolazak cementa koji specijalist injekcijom ubrizgava u napravljeni prostor.

U Francuskoj tu operaciju detaljno proučavaju, a svakodnevno se “betoniranju” kostiju podvrgavaju barem tri dobrovoljke s uznapredovalom osteoporozom.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti