Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

PAPA test - jednom u 5 godina?

PAPA test - jednom u 5 godina?

PAPA test - jednom u 5 godina?
  • Objavljeno: Srijeda, 10.04.2013.
  • Broj pregleda: 1.189
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U istraživanju je sudjelovalo 2000 liječnika. Ispunjavali su anketu koja je sadržavala pitanja o tome kada bi ženama u dobi od 30 do 60 godina preporučili još jedan PAPA test, a rezultati su pokazali da bi ga u većini slučajeva preporučili prije nego je potrebno.

Liječnici trebaju biti upoznati s aktualnim rezultatima znanstvenih istraživanja, a rezultati ovog istraživanja su pokazali da to u većini slučajeva nije tako.

Naime, ako su rezultati PAPA testa zadovoljavajući i nema razloga za brigu, često u iduće 3 godine nije potrebno raditi drugi PAPA test. Naravno da postoje iznimke kao što su žene s povećanim rizikom od nastanka raka maternice, kao i žene koje su prolazile kroz komoterapiju ili hormonalnu terapiju.

Čak 75% liječnika preporučuje ženama PAPA test svake godine, što može imati negativan učinak na ženino zdravlje, a nova istraživanja pokazuju da je, ako su rezultati PAPA testa bili zadovoljavajući, idući PAPA test potrebno raditi tek za 5 godina.

"Istraživanje nije otkrilo uzrok ovakvog donošenja odluka, ali vjeruju da rezultati prethodnih istraživanja još uvijek ostavljaju traga na liječnike, ali i pacijente", EverydayHealth prenosi izjavu dr. Mone Saraiye.

Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju da svaka žena treba početi s redovitim pregledima najkasnije u dobi od 21 godine. PAPA test treba raditi svakih 3 godine sve dok žena ne napuni 60 godina. U dobi od 30 godina se taj interval može produžiti i do 5 godina, prenose znanstvenici.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti