Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pasivno pušenje je opasnije nego što smo mislili

Pasivno pušenje je opasnije nego što smo mislili

Pasivno pušenje je opasnije nego što smo mislili
  • Objavljeno: Utorak, 24.08.2010.
  • Broj pregleda: 1.860
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Izloženost pasivnom pušenju može značajno povećati dugoročni rizik od plućnih bolesti, kao što je rak pluća ili KOPB (kronična opstruktivna plućna bolest) , donosi nam novo istraživanje te napominje da isto vrijedi i za povremene („vikend") pušače.

Autori istraživanja navode kako je ovo prvo istraživanje koje će pokazati što pasivno ili povremeno pušenje radi tijelu na razini funkcioniranja gena.

Autor istraživanja, dr. Ronald Crystal, s Fakulteta medicine u New Yorku, izjavio je: „Čak i kod najnižih zamjetnih količina izloženosti, utvrdili smo direktni utjecaj na funkcioniranje gena u stanicama sluznice dišnih putova."

Geni koji se obično aktiviraju u stanicama redovitih teških pušača također mogu biti uključeni ili isključeni kod pojedinaca s vrlo niskom razinom izloženosti, objasnio je dr. Crystal i dodao: „Genetski učinak je znatno niži nego kod onih koji su redoviti pušači, ali to ne znači da nema posljedica po zdravlje. Određeni geni u stanicama sluznice dišnih putova jako su osjetljivi na duhanski dim, pa su tako i promjene u funkciji ovih gena prvi dokazi o „biološkoj bolesti" u plućima ili samim pojedincima."

Istraživači su testirali 121 osobu iz tri različite kategorije:

  • Nepušači
  • Trenutno aktivni redoviti pušači
  • Povremeni („vikend") pušači

Kako bi ustanovili kojoj kategoriji pripadaju, sudionicima je preko urina izmjerena razina nikotina i kotinina, pošto oni daju glavna obilježja pušenja unutar tijela.

Svakom sudioniku je skeniran cijeli genom kako bi saznali koji su geni ili aktivirani ili deaktivirani u stanicama sluznice dišnih putova. Istraživači su također otkrili da ne postoji razina nikotina ili kotinina koja nije bila međusobno povezana s genetskim poremećajima.

Dr. Crystal je zaključio: „To nam u prijevodu znači da nijedan nivo pušenja ili izloženosti pasivnom pušenju nije siguran."

A dodatno nam je pojasnio situaciju primjerom kako se genetske promjene ponašaju kao kanarinac u rudniku, upozoravajući nas na po život opasna stanja i bolesti.

„Samo što kanarinac potiho cvrkuće ljudima koji su izloženi niskom razinom dima, a panično vrišti aktivnim pušačima."

Ovo je dodatni uvjerljivi dokaz koji ide u prilog zabrani pušenja na javnim mjestima gdje nepušači mogu biti u opasnosti od budućih plućnih bolesti, za kraj naglašava dr. Crystal.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti