Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pušenje, siromaštvo i bogatstvo

Pušenje, siromaštvo i bogatstvo

Pušenje, siromaštvo i bogatstvo
  • Objavljeno: Srijeda, 25.02.2009.
  • Broj pregleda: 425
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje pokazuje da bogati pušači umiru prije nego siromašni nepušači, a k tome žene pušači umiru ranije nego muškarci nepušači, čime gube prednost nad muškarcima koju imaju u očekivanom trajanju života.

Istraživači su otkrili i da prestanak pušenja, čak i u srednjim godinama, može imati veliki učinak na očekivano trajanje života, a očekivano trajanje života bivših pušača približava se očekivanom trajanju života nepušača.

Izvješće o zdravstvenim nejednakostima kojeg je naručio odbor za zdravstvo britanskog parlamenta uskoro će biti objavljeno, a u njemu se između ostalog ističe i važnost prestanka pušenja kako bi se smanjila razlika u zdravlju koja postoji između siromašnih i bogatih.

Komentirajući istraživanje, Deborah Arnott, voditeljica jedne britanske udruge koja se bori protiv pušenja, rekla je: „Mjere poput napisanih upozorenja na cigaretama i automatima za cigarete imaju za cilj odgovoriti mlade od pušenja, te predstavljaju još jedan dobrodošao korak naprijed.“

„No ovo ispitivanje pokazuje da ako vlada želi uspjeti u smanjenju zdravstvenih raznolikosti u narednim generacijama treba imati sveobuhvatnu strategiju za smanjenje broja pušača. U to moraju biti uključena i sredstva koja će osigurati da su ljudi koji su odlučili prestati pušiti dobili i svu potrebnu pomoć i potporu,“ zaključila je na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Najzdravije namirnice za prosinac

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti