Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Superbakterije ubijaju više od AIDS-a

Superbakterije ubijaju više od AIDS-a

Superbakterije ubijaju više od AIDS-a
  • Objavljeno: Srijeda, 25.11.2009.
  • Broj pregleda: 549
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Slučajevi na antiobiotik otpornih infekcija satfilokokom sve su brojniji na području SAD-a gdje se masovno šire bolničkim odijelima, zaključak je novog istraživanja. Ni u EU nije puno bolje.

Bakterija Methicillin-rezistentni Staphylococus aureus (MRSA), koja može prodrijeti u rane i uzrokovati po život opasne infekcije krvi i pluća svake godine ubiju oko 20.000 osoba samo u SAD-u, javlja američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a prenosi AFP.

To je više nego što ubije AIDS od kojeg je primjerice 2007. umrlo 14.000 osoba u SAD-u.

"Iako se ove superbakterije uglavnom nalaze u bolnicama nova studija sugerira da postoji i značajan rezervoar u zajednici," rekao je Eili Klein, znastvenik s Resources for the Future.

Zajedno s infekcijama koje uzrokuje spomenuta bakterija, infekcije otporne na bar jedan antibiotik koje pacijenti dobiju u bolnicama usmrte godišnje vše od 63.000 osoba na području SAD-a.

Tijekom studije se analiziralo 300 mikrobioloških laboratorija širom SAD-a koji surađuju s bolnicama, a znanstvenici su pronašli sedmerestruko više MRSA bakterija u klinikama koje primaju pacijente, ali ih ne zadržavaju preko noći, u periodu između 1999. i 2006. Među pacijentima koji su imali infekciju stafilokokima broj onih s MRSA sortom skočio je za više od 90 posto.

Ovaj porast ugrožava sigurnost pacijenata jer liječnici i medicinsko osoblje često prelaze i na odijele s pacijentima koji se zadržavaju na liječenju.

Na području EU svake se godine inficira više od 3 milijuna ljudi, a svake godine zbog njih umre desetine tisuća pacijenata.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti