Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Trend biorazgradivih vrećica

Trend biorazgradivih vrećica

Trend biorazgradivih vrećica
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.04.2011.
  • Broj pregleda: 933
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ovoga proljeća nosi se - zeleno. I biorazgradivo. Dan planeta Zemlje poticaj je pozitivnih promjena vezanih uz zaštitu okoliša te potiče na akcije koje, u konačnici, donose dobrobit svima.

Jedna od takvih hvalevrijednih akcija odvija se u brojnim trgovinama: u ponudu su uvedene biorazgradive vrećice za nošenje namirnica. Ova promjena nije privremene prirode: biorazgradive vrećice, srećom, sve više postaju dio navike velikog broja kupaca koji budućnost Zemlje žele učiniti čišćom i sigurnijom. Iz toga razloga sve se više koriste i biorazgradive vrećice za otpatke koje su relativno nove na našem tržištu, ali su vrlo brzo našle svoje mjesto u brojnim domovima.

Velika, srednja i mala 100 % biorazgradiva vrećica za nošenje može se upotrijebiti više puta, a onečišćenja okoliša upotrebom takve vrećice nema. Nakon 180 dana u potpunosti se raspadne i pretvori u korisni kompost. Dobiva se procesom prerade biorazgradive i kompostirajuće sirovine temeljene isključivo na bio osnovi. Čak i boje za tisak na vrećicama su biorazgradive.

Sa simboličnim potezom korištenja biorazgradivih vrećica postižu se više nego simbolični rezultati: smanjuje se onečišćenje tla i vode, doprinosi prirodnom rastu biljaka, a mlađim generacijama se usađuje savršen primjer odnosa prema okolišu.

Za razliku od brojnih modnih i sličnih trendova, trend biorazgradivih vrećica nije prolazan i ne traje samo jednu sezonu. Korištenje takvih vrećica malen je korak koji u konačnici donosi ogromne pozitivne rezultate. Samo jedna osoba svojim ekološko-osvještenim djelovanjem može učiniti zaista mnogo. A kad se broj osoba znatno poveća i proširi, onda je jasno da gledamo prema "zelenijoj" i čišćoj budućnosti.

Priroda nam je dala puno, vrijeme je da joj uzvratimo na najbolji mogući način - korištenjem biorazgradivih vrećica na bio bazi.

Činjenice o plastičnim vrećicama:

  • Godišnje se na svjetskoj razini koristi oko 500 milijardi vrećica.
  • Plastičnim vrećicama (zavisi od vrste plastike) potrebno je od 20 do 1.000 godina za razgradnju.
  • Manje od jedan posto vrećicas se reciklira. Pošto je skuplje raciklirati nego napravit novu vrećicu.
  • Od 1 do 3 % plastičnih vrećica su reciklirane plastične vrećice.
  • Godišnje oko milijardu morskih ptica i sisavaca umre zbog plastičnih vrećica.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti