7 začina koji liječe

7 začina koji liječe

7 začina koji liječe
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.01.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Cimet

Cimet je jedan od najstarijih začina. Koristio se za balzamiranje u Egiptu prije 2500 godina. Većina začina su sjemenke biljki, ali cimet je unutarnji sloj kore od drveta.

Tradicionalno, cimet se smatra dobrim za iskašljavanje, koristi se za blago smanjenje zagušenja i sluzi u plućima, isušuje curenje nosa.

Isprobajte aromatični napitak od cimeta koji umiruje i liječi!

Dodavanje cimeta u čaj od đumbira povećat će njegov potencijal. Cimet u prahu se može koristiti za dodavanje arome kašama i mueslima.

Klinčić

Klinčić je porijeklom iz istočne Indonezije i bio je vjerojatno prvi osvježivač prostora. U Kini, za vrijeme dinastije Han, klinčić se žvakao kako bi osvježio dah prije obraćanja caru.

Među više od tisuću namirnica koje je istraživalo sveučilište u Oslu, klinčić sadrži najviše antioksidansa po gramu. Oko pola žličice klinčića sadrži otprilike istu količinu antioksidansa kao pola šalice bobičastog voća.

Klinčić se još uvijek koristi kao dodatak lijekovima. Može se koristiti za smirivanje nadutosti i nadimanja.

Paprika

Paprika je biljka iz iste porodice kao i čili. Izvorno iz Meksika, Kristofor Kolumbo je biljku odnio u Španjolsku, gdje su je samljeli u prah. Postala je osnova španjolske kuhinje.

Paprika dolazi u nekoliko varijanti: slatka, ljuta, blaga i dimljena, a svaka od njih ima svoj karakterističan okus.

Kao i čili, paprika sadrži mnogo antioksidansa, uključujući betakaroten, kapsantin, kvercetin i luteolin.

Kurkuma

Indija ima jednu od najnižih stopa raka crijeva u svijetu i vjeruje se da je to dijelom zbog kurkume. Posljednjih godina postoji sve više istraživanja o kurkuminu, antioksidanu koji se nalazi u kurkumi. Studije su pokazale da ima protuupalno, antivirusno, antibakterijsko, antifungalno i antitumorsko djelovanje.

Provjerite kako kurkuma može spriječiti i izliječiti više od 600 bolesti i tegoba!

Kurkuma se koristi u indijskim, tajlandskim i kineskim lijekovima za razne zdravstvene probleme.

Čili i ljuta papričica

U povijesti čili se koristio u ogromnim dozama kako bi se zagrijalo tijelo i očistilo od bolesti. Mnogo manje količine koriste se za poboljšanje cirkulacije, te razbijanje sluzi i sekreta iz sinusa.

Kapsaicin je tvar koja čini čili ljutim, a trenutno se istražuje za niz zdravstvenih dobrobiti, uključujući i moguće antitumorske efekte. Ljuta papričica zajedno s čilijem daje ljut okus jelima.

Anis

U starom Rimu, na obroka, posluživali su se kolači s anisom za dobru probavu i osvježenje daha. U svojoj knjizi 1930., Margaret Grieve navodi anis kao koristan začin za smirivanje nadutost i grčeva.

Saznajte zašto trebate piti čaj od đumbira i zvjezdastog anisa!

Kao i đumbir, anis ima nekoliko koristi. Još uvijek se koristi za umirenje probavnih problema, a smanjuje mučninu, plin i nadutost. Anis se može koristiti i kod kašlja i prehlade.

Đumbir

Đumbir se koristi u borbi protiv mučnina i probavnih smetnji, protiv blagi kašlja i prehlade.

Saznajte kako smršaviti i izravnati trbuh uz pomoć đumbira!

Na prvi znak začepljenog nosa odrežite krišku svježeg đumbira. Stavite u šalicu ili mali čajnik i prelijte s kipućom vodom. Ostavite poklopljeno 5 minuta, dodajte limun i med, prije nego popijete ako želite.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije