Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Iskliznuće diska

Iskliznuće diska

Iskliznuće diska
  • Objavljeno: Srijeda, 12.08.2015.
  • Broj pregleda: 13.497
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Kosti

Što je iskliznuće diska?

Kad jedan od amortizerskih jastučića između kralježaka isklizne i viri, to je iskliznuti disk. Liječnici to stanje zovu prolaps ili isliznuće (hernijacija) diska.

Iskliznut disk najčešće se dogodi u dobi između 25 i 45 godina i nešto je češći u muškaraca. Rizični čimbenici su pretilost i neispravno podizanje predmeta.

Diskovi koji djeluju kao amortizeri između kralježaka sastoje se od čvrstoga vlaknastog vanjskog sloja i mekane, želatinozne srži. Do iskliznuća diska dolazi kad se srž izboči prema van i izobliči disk. Ako vanjski sloj prsne, to stanje zove se hernijacija diska. Kada disk prolabira, okolno tkivo se upali i natekne. Zajedno s diskom, tkivo može pritisnuti živac kralježnice i izazvati bol najčešće je to živac ishijadikus, a posljedica je išijas.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!