Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Rak jetre

Rak jetre

Rak jetre
  • Objavljeno: Utorak, 18.08.2015.
  • Broj pregleda: 10.288
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Maligne bolesti

Definicija raka jetre

Tumori jetre mogu biti benigni, koji se javljaju često i bez kliničkih znakova, a otkriju se uglavnom slučajno ultrazvučnim pregledom. Najčešći oblik tumora jetre su zapravo metastaze iz drugih organa zahvaćenih tumorom; pluća, dojka, gušterača, debelo crijevo i želudac, a često su upravo metastaze u jetri prvi znak primarnog karcinoma nekog drugog organa.

Karcinomi koji primarno nastaju u jetri su: Fibrolamelarni karcinom, Kolangiokarcinom (nastaje iz žučnih kanalića u jetri), Hepatoblastom (najčešći maligni tumor u dječjoj dobi), te Hepatocelularni karcinom.

Hepatocelularni karcinom je najčešći tip karcinoma koji je primarno nastao u jetri, a nastaje iz zloćudnih hepatocita (jetrenih stanica). Najveća je incidencija u područjima jugoistočne Azije i u nekim područjima Afrike, a to su područja gdje je infekcija virusom hepatitisa B endemična.
Rizik za pojavu hepatocelularnog karcinoma je naime stostruko veći kod nositelja virusa hepatitisa B i tumor se javlja uglavnom paralelno s prevalencijom virusa hepatitisa B. Virusna DNA se pri tome ugradi u genetski materijal hepatocita, što u međuvremenu dovodi do zloćudne transformacije. Ostali faktori rizika za pojavu ovog karcinoma su uz virus hepatitisa C i ciroza jetre, osobito zbog alkohola, zatim hemokromatoza, uzimanje steroida itd.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!