Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Balanitis

Balanitis

Balanitis
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.08.2015.
  • Broj pregleda: 19.599
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je balanitis?

Balanitis je bolesno stanje, koje nastane kada se upali glavić penisa. Koža pocrveni i postane osjetljiva na dodir, ponekad i svrbi. Tu upalu mogu uzrokovati različiti čimbenici - virusi, bakterije ili gljivice. Za mogućnost razmnožavnja tih organizama i virusa moraju postojati odgovarajući uvjeti. Najčešće je kriva neodgovarajuća higijena, koja se udružuje s toplom i vlažnom sredinom u kojoj glavić penisa počiva većinu vremena. Posebno je kod neobrezanih muškaraca higijena češće problem. Drugi razlog za nastanak upale može biti njeno presnažno trljanje prilikom spolnog odnosa ili samozadovoljavanja. Iritirana koža je izloženija upalama.

Obrezani i neobrezani

Budući da je liječenje balanitisa ovisno od vrste uzročnika upale, morate posjetiti liječnika, posebno ako vam se upala ponavlja. Upale su češće kod djece, javljaju se kod 3-4 % djece, bez obzira na to jesu li obrezani ili neobrezani, no o tome su još u tijeku detaljnije studije. Problem je u tome, što studija mora obuhvatiti puno čimbenika, jer mogućnost upale jako ovisi o higijeni pojedinca, što znači više problema prilikom dijagnosticiranja, jer moramo poznavati pacijentov životni stil, navike itd. Činjenica je da se češće javlja kod neobrezanih muškaraca, kod kojih je prepucij preuzak i teško ga mogu prevući preko glavića penisa. To onemogućuje uobičajenu higijenu, zato je balanitis učestaliji. S druge strane pretjerano pranje penisa sapunom također povećava mogućnost upale.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!