Grejp - prirodni lijek za naše tijelo

Grejp - prirodni lijek za naše tijelo

Grejp - prirodni lijek za naše tijelo
  • Objavljeno: Petak, 15.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Grejp je voće koje pripada porodici citrusnog voća. Kora grejpa će vas podsjetiti na naranču, ali unutrašnjost će biti bijele, ružičaste ili crvene boje. Okus grejpa ne odgovara svima. Pomalo je gorkast, ali krije mnoge zdravstvene prednosti.

Grejp obiluje vitaminom C koji štiti tijelo do gripe i prehlade. Također sadrži prirodne šećere, vitamin A, E, K i vitamine B.

Bogat je kalcijem, folnom kiselinom, fosforom i kalijem. Također sadrži flavonoide koji imaju antioksidativno djelovanje, smanjuju razinu slobodnih radikala i rizik od nastanka kancerogenih stanica.

Smanjuje razinu želučane kiseline

Iako ima kiselkast okus, grejp zapravo ima alkalno djelovanje. Grejp će smanjiti razinu želučane kiseline i smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova.

Saznajte može li grejp potaknuti sagorijevanje masti!

Ateroskleroza

Pektin u grejpu djeluje učinkovito na smanjenje nakupljanja plaka u arterijama. Vitamin C ojačava arterije i čini ih elastičnima.

Rak dojke

U jednom istraživanju se ustanovilo da bioflavonoidi u grejpu sprječavaju širenje kancerogenih stanica dojke. Naime, bioflavonoidi iz grejpa će regulirati razinu hormona estrogena.

Prehlada

Prehlada je najčešće signal koji vam govori da previše forsirate tijelo. Svakodnevna konzumacija grejpa će ojačati imunitet i spriječiti nastanak prehlade.

Dijabetes

Dijabetičari mogu sa sigurnošću konzumirati grejp. Znanstvenici su ustanovili da grejp može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Probavne smetnje

Sok od grejpa će potaknuti rad probavnog sustava. Bijeli dio grejpa (odmah ispod kore) sadrži vlakna koja će potaknuti rad crijeva.

Popijte smoothie od grejpa, naranče i limuna!

Umor

Na kraju napornog dana popijte čašu soka od grejpa, limuna i meda. Ovaj napitak se pokazao odličnim kod oslobađanja od umora.

Trudnoća

Bioflavonoidi i vitamin C će pomoći kod smanjenja zadržavanja vode i oticanja nogu tijekom trudnoće.

Mršavljenje

Grejp sadrži enzime koji smanjuju zadržavanje masti i šećera u tijelu. Znanstvenici su ustanovili da grejp može pomoći kod mršavljenja, ali i održavanja vitke linije.

Savjeti za konzumaciju

Kod kupovine grejpa birajte onaj koji nije previše mekan. Ako možete, uzmite crvenu ili ružičastu varijantu grejpa jer su one nešto slađe.

Prije cijeđenja soka, grejp držite na sobnoj temperaturi kako biste dobili što više soka. Ako je sok od grejpa previše gorak, pomiješajte ga s malo meda.

Pripremite smoothie od špinata i grejpa za jačanje imuniteta!

Oprez

Grejp nije dobar u kombinaciji s nekim lijekovima. Prije konzumacije grejpa se svakako posavjetujte sa svojim liječnikom. Također, pretjerana konzumacija bilo koje vrste citrusnog voća povećava rizik od smanjene apsorpcije kalcija u tijelu, što može uzrokovati slabljenje kostiju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije