Hrana koja će vas brzo zasititi

Hrana koja će vas brzo zasititi

Hrana koja će vas brzo zasititi
  • Objavljeno: Nedjelja, 04.01.2015.
  • Broj pregleda: 5.311
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kod uravnotežene prehrane je važno većinom birati namirnice koje dulje zadržavaju osjećaj sitosti. Na taj način ćete spriječiti žudnju za hranom, smanjiti ukupan unos kalorija i pospješiti rad probavnog sustava.

Namirnice koje brzo zasite sadrže hranjive tvari koje su neophodne za pravilno funkcioniranje organizma. One će vašu prehranu učiniti zdravijom, a vas vitkijim.

Krumpir

Krumpir je nezasluženo duže vrijeme bio na lošem glasu. Odličan je izvor vitamina, vlakana i brojnih nutritivnih tvari koje su svakodnevno potrebne vašem tijelu. Naravno da hranjivost krumpira ovisi o načinu pripreme. Kuhajte ga i pecite s malo ulja jer je to najzdraviji način pripreme. Kako biste uživali u još zdravijem krumpiru, jedite ga s korom koja je odličan izvor vlakana.

Grah

Grah je jako zdrav, naročito kada se priprema kao varivo jer tada sadrži i veliki postotak vode. Grah sadrži složene ugljikohidrate koji neće uzrokovati nagle promjene razine šećera u krvi. Ne sadrži puno kalorija, a odličan je izvor proteina. Konzervirani grah je također zdrav, samo ga je potrebno dobro isprati kako ne biste unosili suvišnu sol.

Jaja

Osobe koje doručkuju jaja, tokom dana u prosjeku unesu čak 300 kalorija manje. Jaja su puna proteina i sadrže svih 9 esencijalnih masnih kiselina koje tijelo treba, a ne može proizvesti samo. Nemojte izbjegavati žumance jer su oni također dobar izvor proteina. Tjedno jedite 4 do 5 jaja, a stručnjaci predlažu da ih konzumirate uz povrće.

Jabuke

Jabuka je jedna od rijetkih vrsta voća koja sadrži pektin. Pektin se sporo razgrađuje i potiče stvaranje osjećaja sitosti. Osobe koje svakodnevno jedu jabuke, unose manje kalorija i rjeđe osjećaju žudnju za hranom. Uvijek je bolje jesti cijele jabuke, a ne piti sok od jabuka jer se cijela jabuka sporije razgrađuje. Jabuku možete dodati u pahuljice za doručak, salate pa i sendviče.

Kokice

Kokice su zdrave i sadrže malo kalorija. Brzo će napuniti želudac i stvoriti osjećaj sitosti. 3 šalice kokica sadrži samo 90 kalorija, što je jednako samo 1/4 šalice čipsa od krumpira. Kokice će biti zdrave samo ako ih pripremite bez soli, ulja ili maslaca. Pospite ih biljnim začinima ako želite obogatiti njihov okus.

Zobene pahuljice

Odličan su izvor vlakana i upijaju tekućinu poput spužve. Kada ih kuhate u vodi ili mlijeku, zobene pahuljice nabubre i sporije prolaze kroz probavni sustav, što znači da ćete dulje biti siti. Zobene pahuljice su odličan izbor za doručak i mogu se kombinirati s različitim vrstama voća, što će obogatiti njihov okus.

Smoothie

Iako većina pića neće zadovoljiti osjećaj gladi, smoothie je iznimka. Važno je znati pripremiti zdrav i uravnotežen smoothie. Dodajte omiljeno voće ili povrće, mlijeko ili jogurt, malo vode i sjemenke po želji. Također možete dodati orašaste plodove ili med. Smoothie je uistinu jednostavan za pripremu i možete koristiti različite namirnice.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije