Vitamin C za ljepotu

Vitamin C za ljepotu

Vitamin C za ljepotu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 05.01.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vitamin C krije brojne prednosti za zdravlje, ali i za ljepotu. Svima je već poznato da je zdravo tijelo lijepo tijelo. Potrebno je o tijelu brinuti iznutra, odnosno, unositi hranjive tvari koje su mu potrebne. Tek tada će vaše tijelo biti istinski lijepo.

Vitamin C je zaslužan za proizvodnju kolagena koji djeluje kao ljepilo i drži tjelesne stanice zajedno. Posebno je važno istaknuti antioksidacijska svojstva vitamina C koja jačaju krvne žile i koži daju elastičnost i čine ju otpornijom.

Ipak, vitamin C nije savršen. On je topiv u vodi. To znači da ga tijelo ne pohranjuje, već odmah koristi i  višak oslobađa. Stoga je važno da svaki dan zadovoljite tjelesnu potrebu za vitaminom C. Dobra vijest je da on radi čuda za ljepotu vaše kose, kože i noktiju.

Pospješuje zdravlje kose

Vitamin C je jedna od najučinkovitijih hranjivih tvari kada je u pitanju poticanje rasta kose, povećanje sjaja i smanjenje lomljivosti vlasi.

Napravite masku za kosu tako da pomiješajte kuhani batat, jagode i crvenu papriku. Sve dobro izmiksajte, nanesite na kosu i pustite da stoji 15 do 20 minuta. Nakon toga kosu operite kao i uvijek. Nakon nekoliko nanošenja ćete primijetiti da je kosa sjajnija i otpornija.

Podiže razinu energije

Možda se pitate kakve veze energija ima s ljepotom, ali onda se isto tako upitajte jeste li sami sebi ljepši kada prštite energijom ili kada ste umorni, pospani i letargični. Vitamin C ne podiže razinu energije direktno, već pospješuje apsorpciju željeza.

Željezo je potrebno svakoj stanici vašeg tijela da bi normalno funkcionirala. Osobe koje pate od anemije često osjećaju simptome kao što su kroničan umor, loše raspoloženje i razdražljivost.

Potiče rast noktiju

Vitamin C neće samo potaknuti rast noktiju, već će ih učiniti jačima. Jača vezivno tkivo, stjenke krvnih žila, kosti pa i nokte. Počnite svaki dan unositi preporučenu količinu vitamina C i rezultate ćete primijetiti unutar mjesec dana.

Vitamin C i željezo su ključni za rast noktiju, a jedan bez drugoga ne funkcioniraju. Slabi i lomljivi nokti su često znak manjka vitamina C, željeza, vitamina H i cinka.

Sprječava rast zanoktica

Vitamin C će spriječiti rast zanoktica, ali ga morate svakodnevno unositi. Nećete ništa dobiti ako nokte trljate narančom, jer se vitamin C ne apsorbira s površine.

Zapamtite da su zanoktice znak da vašem tijelu nedostaje proteina, folne kiseline i vitamina C. Ako se dulje vrijeme borite sa zanokticama, vrijeme je da obratite pažnju na svoju prehranu.

Usporava starenje kože

Brojna istraživanja su pokazala da vitamin C sprječava nastanak prijevremenih znakova starenja kože. Osobe koje svakodnevno unose vitamin C imaju manje bora i njihova koža je otpornija i manje suha.

Vitamin C smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu koji nastaju izlaganjem štetnim faktorima. Slobodni radikali štete svakoj tjelesnoj stanici, a mogu učiniti da izgledate nekoliko godina starije.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije