Isprobajte ružičastu himalajsku sol!

Isprobajte ružičastu himalajsku sol!

Isprobajte ružičastu himalajsku sol!
 • Objavljeno: Srijeda, 09.07.2014.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Ružičasta sol dolazi s planine Himalaje, koja se proteže preko Azije, Kine, Nepala, Pakistana, Afganistana i Indije.

Prije nekoliko tisuća godina je kristalizirana morska sol, koja se sada nalazi unutar Himalaja, bila pokrivena lavom. Himalajsku sol su, od zagađenog vanjskog zraka, godinama štitili snijeg i led. Ružičasta himalajska sol  se zbog prekrivenosti lavom smatra najčišćom vrstom soli dostupnom na zemlji.

Zašto je ružičasta?

Postoje različite boje himalajske soli i različite nijanse ružičaste boje. Crvena i bijela boja upućuju da je sol bogata različitim mineralima i da sadrži odličnu količinu željeza.

Prednosti

Himalajska sol obiluje mineralima koji su u sinergiji s natrijem, baš kao što su vitamini i minerali u savršenoj sinergiji u povrću i voću. Sinergija je interakcija većeg broja elemenata koji zajedno djeluju učinkovitije nego svaki od njih zasebno.

Jod

Prirodne soli su odličan izvor joda, stoga ga ne treba umjetno dodavati.

Manje natrija po porciji

Himalajska sol sadrži iste elemente kao i stolna sol, ali u drugačijem obliku. Himalajska sol je kristalizirana i sadrži manje natrija u jednoj porciji soli, što je oko 1/4 žličice. Kristali soli zauzimaju manje mjesta na žličici, u odnosu na visoko rafiniranu stolnu sol.

Sadrži više od 80 minerala i elemenata

Himalajska sol sadrži minerale koje pronalazimo u zemlji. Oko 85.62% soli čini natrijev klorid, a preostalih 14.38% čine minerali kao što su sulfat, magnezij, kalcij, kalij, bikarbonat, bromin, borat, stroncij i fluorid.

Upravo zbog tih minerala, himalajska sol može:

 • uravnotežiti razinu elektrolita
 • pospješiti hidrataciju
 • regulirati postotak vode unutar i izvan stanica
 • regulirati pH razinu
 • pomoći kod smanjenja i prevencije želučanog refluksa
 • spriječiti nastanak grčeva u mišićima
 • pospješiti rad metabolizma
 • ojačati kosti
 • regulirati krvni tlak
 • pospješiti apsorpciju nutritivnih tvari
 • pospješiti cirkulaciju
 • pomoći kod izlučivanja toksina.

Postoji vjerovanje da himalajska sol može pospješiti libido, smanjiti vidljivost znakova starenja i osloboditi tijelo od štetnih teških metala.

Ružičasta sol vs. morska sol

Iako ružičasta sol dolazi s planina, ona je zapravo morska sol. Sve vrste soli dolaze iz oceana ili mora. Ipak, himalajska sol je najčišći oblik morske soli.

Zašto je stolna sol lošije kvalitete?

Komercijalna rafinirana sol, osim natrija i klorida, ne sadrži minerale. Ona je kemijski pročišćena, isprana i zagrijavana na nepotrebno visokim temperaturama. Uz sve to, tretirana je tvarima koje otežavaju rastapanje soli u vodi. Na taj način se puno teže rastapa unutar tijela, što često vodi taloženju soli unutar organizma. Jod, koji se dodaje u stolnu sol, je sintetiziran i tijelo ga ne može adekvatno apsorbirati.

Brojne koristi ružičaste himalajske soli

Koristite himalajsku sol kao i sve druge oblike soli.

Ako ćete himalajsku sol koristiti kao podlogu, ona će obogatiti okus jela i učiniti ih nutritivno hranjivijima. Poslužite ju uz voće, sushi, povrće ili sir, hladan desert ili piće.

Poslužite ju uz povrće, škampe, filete ribe, govedine ili ju koristite za prženje jaja. Najbolje od svega je da himalajska sol ima prirodno antimikrobno djelovanje.

Dekoracija

Koristite himalajsku sol kao dekoraciju za posluživanje jela.

Kupanje

U kadu stavite malo himalajske soli i dobit ćete kupku s detoksikacijskim svojstvima. Himalajska sol će stimulirati cirkulaciju krvi i ublažiti bolove u mišićima. Sadrži više od 80 minerala koji su odlični za zdravlje i ljepotu kože. Kupanje u kupki od himalajske soli ima terapeutsko djelovanje na tijelo i um.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije