Koju hranu treba izbjegavati u restoranima?

Koju hranu treba izbjegavati u restoranima?

Koju hranu treba izbjegavati u restoranima?
  • Objavljeno: Četvrtak, 06.05.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kada je riječ o hrani koja se sprema u restoranima za veliki broj ljudi, odabir ukusnih i zdravih namirnica može biti pravi izazov. Zato smo za vas izdvojili osam jela koje biste trebali izbjegavati u restoranima, iako se ta jela na prvu možda i čine zdravima.

Riječ je o namirnicama koje sadrže previše kalorija ili su premasne i loše tretirane pa mogu negativno utjecati na vaše zdravlje izazivajući nadutost, žgaravicu ili druge zdravstvene probleme. Savjetuje se da ih ne naručujete čak ni ako su specijalitet kuće, jedino ako je menu toliko malen da nemate izbora, a ne želite ostati gladni.

Salata od piletine

Porcija: 1.040 kalorija, 72 g masti, 3,470 mg natrija

Riječ salata ovdje igra glavnu ulogu. No, iza kulisa se često nalaze pržena piletina, masni umaci i sir. Takva salata ima jednak broj kalorija kao i posuda čipsa ili porcija sladoleda, a može sadržavati više od 25% masti.

Francuski tost i slanina

Porcija: 1.130 kalorija, 20 g zasićenih masti, 1.780 mg natrija

Ovo restoransko jelo izrazito je popularno u Americi, a nije rijetkost ni u jelovnicima naših restorana. Ako želite pojesti takav obrok, potrudite se da to bude za doručak ili u prvom dijelu dana kako biste do kraja dana stigli potrošiti barem dio kalorija. Naime, ovo jelo ima dovoljno kalorija za cijeli dan, obiluje zasićenim mastima i natrijem pa će vas dugo držati sitima.

Pileći fajitas

Porcija: 1.300 kalorija, 47 g masti, 4.800 mg natrija

Pileći fajitas zvuči kao zdrav izbor, ali često se poslužuje s hrpom vrhnja, sira, zapečenog graha i pržene riže. Pojedete li sve, struk vam sigurno neće biti zahvalan. Umjesto toga, odaberite papriku s roštilja, luk, piletinu i svježu salsu, a količinu ograničite na samo jednu tortilju.

Vegetarijanska pržena riža

Porcija: 1.090 kalorija, 19 g masti, 2.210 mg natrija

Mnogi ljudi često jedu kinesku kuhinju jer je ukusna i naizgled zdrava. No, nemojte se zavaravati. Vegetarijanska pržena riža može biti itekako kalorična. Umjesto toga, odaberite jela s puno povrća i smeđe riže, po mogućnosti kuhano na pari. Pojedite maksimalno pola šalice riže i zatražite da stave umak sa strane.

Tjestenina Carbonara

Porcija: 1.570 kalorija, 113 g masti, 2.460 mg natrija

Pečeno meso, posebice piletina, može biti dobar izbor, ali ne ako je natopljena carbonara umakom. Ovaj umak se najčešće kombinira s tjesteninom, ali je često vrlo nezdrav. Ovaj obrok sadrži više kalorija nego 6 krafni sa šećerom pa ga pokušajte izbjeći.

Pizza s kobasicama

Porcija: 2.300 kalorija, 164 g masnoće, 4910 mg natrija

Pizza s kobasicom može predstavljati ozbiljan problem jer samo jedan njen komad može sadržavati preporučenu dnevnu dozu kalorija. Ako ne možete odoljeti pizzi, odaberite onu bez kobasice i s tanjim tijestom.

Trostruki sendvič

Porcija: 1.520 kalorija, 20 g zasićenih masti, 3.500 mg natrija

Čak i sendviči s puretinom ili piletinom mogu sadržavati tonu kalorija i zasićenih masti. Pitate se gdje se kriju te kalorije? U slanini, siru, pecivu i umacima koji često sadrže vrhnje ili majonezu, a sastavni su dio sendviča koji mu daje bolji okus. Ako želite pojesti sendvič, odaberite jednostavnu verziju s puretinom, povrćem, nekoliko kriški avokada i bez dodatnih umaka.

Prženi krumpirići

Porcija: 1,314 kalorija, 57 g masti, 1.327 mg natrija

Većina misli da je u redu pojesti malo prženih krumpirića, ali varate se. Jedan veliki prženi krumpir može imati više kalorija nego cijeli bijeli kruh, uz dodatne nezdrave zasićene masti. Ako ne možete zamisliti život bez prženih krumpirića, odaberite manje krumpire, izbjegavajte velike količine ulja i „uštedjet“ ćete 788 kalorija.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije