Jednostavne, a tako ukusne: Najbolji recept za domaće krafne sa savršenim "zlatnim prstenom"

Jednostavne, a tako ukusne: Najbolji recept za domaće krafne sa savršenim "zlatnim prstenom"

Jednostavne, a tako ukusne: Najbolji recept za domaće krafne sa savršenim "zlatnim prstenom"
  • Objavljeno: Petak, 19.01.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Krafne su ukusan i jednostavan kolač od dizanog tijesta koji se diljem Hrvatske još naziva i pokladnicom. Najčešće se pripremaju od kraja siječnja i tijekom veljače, jer ih se tradicionalno veže uz poklade, mesopust ili fašnik, to jest, svečano razdoblje prije korizme u kojem se priređuju povorke maškara te kostimirani i maskirani plesovi.

Ovaj običaj u Hrvatskoj ima dugu povijest koja seže godinama unazad, a krafne se danas u Slavoniji po običaju peku i povodom svinjokolje. Ovaj svima omiljen kolač i njegove varijacije se mogu pronaći u mnogim zemljama Europe, a naročito je poznat po svom mekanom tijestu i bogatom nadjevu koji može biti napravljen od čokolade, marmelade ili bez njega.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 75 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 jaja
  • 75 g maslaca (otopljenog)
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. U maloj posudi razmutite suhi kvasac u toplo mlijeko i ostavite ga da odstoji 5-10 minuta dok ne postane pjenasto.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Napravite udubinu u sredini.
  3. Dodajte razmućeni kvasac, jaja i otopljeni maslac u udubinu u sredini brašna. Zamijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično.
  4. Pokrijte zdjelu čistom krpom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu 1-2 sata ili dok ne udvostruči volumen.
  5. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od oko 1 cm. Izrežite krafne s pomoću čaše promjera oko 5 cm. Nakon ovog koraka ih ostavite da odstoje još otprilike 15 minuta na toplom.
  6. U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Pržite krafne s obje strane dok ne postanu zlatno smeđe boje.
  7. Izvadite ih iz tave i stavite na papirnati ručnik kako bi upile višak ulja.
  8. Posipajte krafne šećerom u prahu dok su još tople.

U slast!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije