Jednostavne, a tako ukusne: Najbolji recept za domaće krafne sa savršenim "zlatnim prstenom"
Krafne su ukusan i jednostavan kolač od dizanog tijesta koji se diljem Hrvatske još naziva i pokladnicom. Najčešće se pripremaju od kraja siječnja i tijekom veljače, jer ih se tradicionalno veže uz poklade, mesopust ili fašnik, to jest, svečano razdoblje prije korizme u kojem se priređuju povorke maškara te kostimirani i maskirani plesovi.
Ovaj običaj u Hrvatskoj ima dugu povijest koja seže godinama unazad, a krafne se danas u Slavoniji po običaju peku i povodom svinjokolje. Ovaj svima omiljen kolač i njegove varijacije se mogu pronaći u mnogim zemljama Europe, a naročito je poznat po svom mekanom tijestu i bogatom nadjevu koji može biti napravljen od čokolade, marmelade ili bez njega.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 7 g suhog kvasca
- 250 ml toplog mlijeka
- 75 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 jaja
- 75 g maslaca (otopljenog)
- prstohvat soli
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- U maloj posudi razmutite suhi kvasac u toplo mlijeko i ostavite ga da odstoji 5-10 minuta dok ne postane pjenasto.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Napravite udubinu u sredini.
- Dodajte razmućeni kvasac, jaja i otopljeni maslac u udubinu u sredini brašna. Zamijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično.
- Pokrijte zdjelu čistom krpom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu 1-2 sata ili dok ne udvostruči volumen.
- Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od oko 1 cm. Izrežite krafne s pomoću čaše promjera oko 5 cm. Nakon ovog koraka ih ostavite da odstoje još otprilike 15 minuta na toplom.
- U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Pržite krafne s obje strane dok ne postanu zlatno smeđe boje.
- Izvadite ih iz tave i stavite na papirnati ručnik kako bi upile višak ulja.
- Posipajte krafne šećerom u prahu dok su još tople.
U slast!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Zapečeni tost sa šunkom, jajetom i sirom
20 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Rotkohl ili pirjani "njemački"...
1:30h12345