Zapečeni grah sa slaninom - recept uz koji nećete trebati ni jedan drugi!

Zapečeni grah sa slaninom - recept uz koji nećete trebati ni jedan drugi!

Zapečeni grah sa slaninom - recept uz koji nećete trebati ni jedan drugi!
  • Objavljeno: Petak, 19.01.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Zapečeni grah sa slaninom je ukusno jelo bogatog okusa i kalorijske vrijednosti, zbog čega ga neki smatraju savršenim zimskim ručkom. Nakon vremena provedenog na hladnom zimskom zraku ili nakon iscrpljujućih aktivnosti poput skijanja i sanjkanja, zapečeni grah je jelo koje će utažiti i najveću glad. Ovo je, zapravo, jelo tradicionalne kuhinje i nastalo je kako bi domaćice obogatile grah, jednostavnu ali kaloričnu namirnicu dostupnu tijekom hladnih mjeseci.

Grah je dobar izvor proteina i vlakana koji u kombinaciji s aromatičnom slaninom čini vrlo privlačnu kombinaciju. Osim toga, slanina pruža i dodatnu dozu proteina i masti, čineći ovo jelo energetski bogatim. Ovo jelo pruža osjećaj ugode i zadovoljstva, čineći ga nezamjenjivim dijelom zimskog jelovnika. U nastavku pročitajte popis sastojaka i postupak pripreme za ovaj nezaobilazni zimski obrok.

Sastojci:

  • 400 g konzerviranog graha (crvenog ili bijelog)
  • 200 g slanine, narezane na sitne komade
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 200 ml pasirane rajčice
  • sol i papar po ukusu
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • svježi peršin za posipanje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri propržite slaninu dok ne postane hrskava. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pirjajte dok luk ne omekša.
  3. Dodajte rajčicu i nastavite pirjati još nekoliko minuta.
  4. Dodajte konzervirani grah, promiješajte i kuhajte još 5-7 minuta. Posolite i popaprite po ukusu.
  5. Premjestite smjesu u posudu za pečenje te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite 15-20 minuta ili dok ne dobije koricu.
  6. Poslužite toplo i posipano peršinom.

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije