Radite li ih i vi? Ovo je 5 najčešćih pogrešaka prilikom pripreme piletine

Radite li ih i vi? Ovo je 5 najčešćih pogrešaka prilikom pripreme piletine

Radite li ih i vi? Ovo je 5 najčešćih pogrešaka prilikom pripreme piletine
  • Objavljeno: Utorak, 19.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Piletina je jedna od najuniverzalnijih i najomiljenijih proteinskih namirnica širom svijeta. Međutim, često se događa da se prilikom pripreme naprave greške koje mogu utjecati na njezin okus, teksturu te čak i sigurnost konzumiranja. U nastavku pročitajte pet najčešćih grešaka koje trebate izbjegavati prilikom pripreme piletine.

  • Odmrzavanje piletine: što trebate, a što nikada ne smijete raditi

Nepravilno odmrzavanje

Mnogi ljudi na brzinu odmrzavaju piletinu ostavljajući je na sobnoj temperaturi na kuhinjskom elementu ili čak uz pomoć mikrovalne pećnice. Ovo može dovesti do neujednačenog odmrzavanja i povećanja rizika od razvoja bakterija. Piletinu je idealno odmrzavati u hladnjaku preko noći ili uz pomoć hladne vode namakanjem u vrećici u sudoperu, ako ste u žurbi.

Nepravilna priprema kože

Koža piletine može biti ukusna i hrskava ako se pravilno pripremi, ali mnogi ljudi često griješe u tom koraku. Ako piletinu pečete u pećnici, uvijek je dobro osušiti je papirnatim ručnikom prije termičke obrade. To će pomoći da se koža u pećnici bolje zapeče i bude hrskava.

Pretjerano mariniranje

Marinade mogu dodati fantastičan okus piletini, ali ako je ostavite previše dugo u marinadi ili koristite marinadu s previše kiseline (poput limunovog soka ili octa), može doći do "kuhanja" mesa, što rezultira suhom i žilavom teksturom. Umjesto toga, pokušajte marinirati piletinu najviše nekoliko sati prije pečenja i pazite da ne pretjerate s kiselinom u sastojcima marinade.

Nepravilna temperatura pečenja

Jedan od najčešćih razloga za suhu piletinu je pečenje na previsokoj temperaturi ili predugo pečenje. Idealna unutarnja temperatura piletine bi trebala biti oko 75 °C. Zapravo, najbolje je koristiti termometar za hranu kako biste bili sigurni da je piletina pečena dovoljno, ali ne i previše.

Meso ne odmara nakon pečenja

Nakon što izvadite piletinu iz pećnice ili s roštilja, važno je da joj dopustite da odmori nekoliko minuta prije nego je narežete i poslužite. Ovo omogućuje da se sokovi ravnomjerno rasporede po mesu, što rezultira većom sočnošću. Ako je prerežete odmah nakon pečenja, sokovi će se izgubiti, a piletina će biti suha.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije