Piletina s porilukom u umaku od vrhnja i vina: Ručak gotov u 30 minuta!

Piletina s porilukom u umaku od vrhnja i vina: Ručak gotov u 30 minuta!

Piletina s porilukom u umaku od vrhnja i vina: Ručak gotov u 30 minuta!
  • Objavljeno: Utorak, 27.02.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zdrava prehrana

Ako u hladnjaku imate piletinu i vrhnje za kuhanje, smišljanje ideje za ručak smatrajte već napola riješenim. Naime, ti su sastojci baza za jednostavan jelo koje se može obogatiti na bezbroj načina i poslužiti s rižom, tjesteninom ili njokima. U ovoj smo verziji klasičan bijeli umak obogatili porilukom koji je odličan izvor vitamina C, kalija te korisnih antioksidansa i vlakana.

Ovo ukusno jelo je gotovo za manje od pola sata, a dugo će vas držati sitima zbog proteina iz piletine i inulina iz poriluka. Umak s dodatkom bijelog vina cijelom jelu daje posebnu aromu koja će se zasigurno svidjeti cijeloj obitelji. U nastavku donosimo popis sastojaka i puni postupak pripreme za piletinu s porilukom u umaku od vrhnja i vina.

Sastojci:

  • 4 pileća filea
  • 2 veća poriluka
  • 2 režnja češnjaka
  • 240 ml vrhnja za kuhanje
  • 120 ml bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • tjestenina po izboru (špageti, penne, tagliatelle itd.)

Priprema:

  1. Piletinu posolite i popaprite po ukusu. Zagrijte malo maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri i prepržite je sa svake strane dok ne postane zlatno-smeđa. Kad je piletina gotova, ostavite je sa strane.
  2. Operite poriluk i narežite ga na tanke kolutove. Dodajte ga u istu tavu i pirjajte dok ne omekša. Dodajte češnjak i pirjajte dok ne zamiriše.
  3. Zalijte povrće bijelim vinom i kuhajte povrće nekoliko minuta, dok se tekućina malo ne reducira.
  4. Smanjite vatru i dodajte vrhnje za kuhanje. Kuhajte nekoliko minuta dok se umak ne zgusne.
  5. U međuvremenu, skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju u posoljenoj kipućoj vodi. Ocijedite kada bude al dente.
  6. Vratite piletinu u tavu s umakom od poriluka i vrhnja. Pustite da se piletina zagrije i sjedini s umakom.
  7. Poslužite s tjesteninom i ukrasite svježim peršinom ili parmezanom po želji.

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije