Koliko dugo treba kuhati ili peći piletinu, ovisno o kojem komadu mesa se radi?

Koliko dugo treba kuhati ili peći piletinu, ovisno o kojem komadu mesa se radi?

Koliko dugo treba kuhati ili peći piletinu, ovisno o kojem komadu mesa se radi?
  • Objavljeno: Utorak, 13.06.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kuhanje ponekad može biti opasno. Iako su rizici relativno niski kada pripremate obrok u svojoj kuhinji, pečenje piletine ili kuhanje bilo koje vrste peradi uvijek dolazi s opasnosti od zaraze hranom. Međutim, ako znate kako pravilno pripremiti piletinu, možete biti sigurni i uživati u ukusnom obroku. U nastavku saznajte kako pravilno kuhati, pržiti ili peći piletinu, i na što paziti da izbjegnete kontaminaciju.

Zašto uvijek treba biti na oprezu?

Salmonela je bakterija koja se prenosi hranom i odgovorna je za preko milijun slučajeva zaraze hranom svake godine.

Salmonela se uglavnom nalazi u sirovoj peradi. Kada je perad pravilno kuhana, tada nema brige. No, ako je nedovoljno pečena ili ako se s njom nepravilno rukuje dok je sirova, to može dovesti do problema.

Savjeti za kuhanje

Smrznutu piletinu polako odmrznite. Ako ste u žurbi, piletinu stavite u nepropusno pakiranje ili plastičnu vrećicu i potopite u hladnu vodu iz slavine.

Piletinu treba peći na 180 stupnjeva. Također, pomoću termometra za meso provjerite je li unutarnja temperatura 75 stupnjeva. To će otkloniti svaku mogućnost zaraze.

Prava temperatura i vrijeme

Ovaj vam vodič može pomoći da procijenite koliko dugo treba kuhati piletinu. Budući da pećnice mogu imati male razlike u toplini, a komadi mesa mogu biti veći ili manji od prosjeka, važno je još jednom provjeriti unutarnju temperaturu mesa.

Polovice prsa s kostima na 180 stupnjeva treba peći 30 do 40 minuta. Ako ih kuhate bit će vam potrebno 35 do 45 minuta, dok su na roštilju gotove u 10 do 15 minuta.

Pileća prsa bez kosti treba peći na 180 stupnjeva 20 do 30 minuta. Isto vrijeme potrebno je i za kuhanje, a ukusno bijelo meso s roštilja spremno je za šest do devet minuta.

Za pripremu pilećeg batka i zabatka, bilo da pečete ili kuhate, potrebno je 40 do 50 minuta. Na roštilju su spremni u 10 do 15 minuta.

Krilca pečena su za 20 do 40 minuta, a kuhana za 35 do 45 minuta . Krilca s roštilja spremna su za posluživanje u osam do 12 minuta.

Uobičajene zablude i najbolji savjeti

Nemojte se oslanjati na to kako vaša pileća prsa izgledaju da biste utvrdili jesu li spremna. Ružičasto meso ne znači nužno da je nedovoljno pečeno. Slično tome, bijelo meso ne znači nužno da su sve bakterije ubijene.

Budite oprezni s unakrsnom kontaminacijom ako režete piletinu da provjerite je li spremna. Kada sirova perad dođe u dodir s radnom površinom, noževima, pa čak i vašim rukama, za sobom može ostaviti bakterije. Te se bakterije mogu prenositi s površine na površinu i završiti u vašoj salati, na vilici i na kraju u ustima.

Operite i temeljito dezinficirajte površine koje dolaze u dodir sa sirovom peradi. Koristite papirnate ručnike kako biste ih mogli baciti nakon što pokupe moguće zarazne čestice.

Priprema i skladištenje također su važni. Smrznutu piletinu uvijek odmrzavate u hladnjaku, mikrovalnoj pećnici ili zatvorenoj vrećici uronjenoj u hladnu vodu.

Piletinu uvijek treba kuhati odmah nakon odmrzavanja. Vjerojatnije je da će bakterije rasti na sirovom mesu koje je temperature između četiri i 60 stupnjeva.

Kuhana pileća prsa treba ostaviti u hladnjaku unutar dva sata od kuhanja. Vaši bi ostaci trebali ostati sigurni za konzumaciju dva do tri dana nakon pripreme.

Na što paziti prilikom kuhanja i čišćenja?

  1. Operite površine koje dolaze u dodir sa sirovom piletinom.
  2. Operite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi nakon rukovanja sirovom piletinom.
  3. Operite pribor vrućom vodom i sapunicom nakon što ste ga upotrijebili na sirovom mesu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije