Najbolje povrće i voće za lipanj

Najbolje povrće i voće za lipanj

Najbolje povrće i voće za lipanj
  • Objavljeno: Utorak, 02.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jesti sezonski znači jesti najbolje!

I dok sve vrste voća i povrća imaju odlično djelovanje na zdravlje, njihove prave vrijednosti ćete dobiti tek kada ih počnete jesti za vrijeme njihove sezone. Sezonska hrana je hrana koja se uzgaja u doba kada je to predviđeno. Tada je najjeftinija, najsvježija i najukusnija.

Sezonski znači jeftinije

Kupovanje sezonskih namirnica će svakako poštedjeti vaš novčanik. Čak i onda ako se namirnice uvoze, kada su u pitanju sezonske, uvoze se po nižim cijenama, zbog čega ih vi manje plaćate. Za uzgoj se ulaže manji napor, namirnica je puno, cijena je jeftinija, a u konačnici ih vi plaćate znatno manje.

Sezonski znači više nutritivnih tvari

Nakon ubiranja plodova, njihova nutritivna vrijednost odmah počinje opadati. Brojni vitamini u voću i povrću jednostavno nestaju nekoliko dana nakon ubiranja. Kupovanje sezonskih namirnica znači više vitamina, minerala i fitokemikalija.

Sezonski znači ukusno

Sezonski proizvodi su svježi, a svježe je uvijek ukusnije. Ako su namirnice provele 10 dana u kartonskim kutijama, naravno da ne možete očekivati da će biti jednako ukusne kao one svježe.

Sezonski znači prirodno

Jesti sezonski znači poštedjeti prirodu i sačuvati okoliš. Za uzgoj sezonskih namirnica je potrebno manje pesticida, zbog čega čuvamo okoliš. Umjetni uzgoj hrane je postao velika prijetnja okolišu, stoga je krajnje vrijeme da počnemo jesti sezonski.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije