Hrana koja potiče zdravlje bubrega

Hrana koja potiče zdravlje bubrega

Hrana koja potiče zdravlje bubrega
  • Objavljeno: Subota, 06.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Veliki broj ljudi ima problema s bubrezima a toga zapravo nisu svjesni. Pronalaženje prirodnog i djelotvornog načina da potaknete zdravlje bubrega može predstavljati pravi izazov. Biljke koje potiču zdravlje jetre i debelog crijeva su dobro proučene, dok su biljke koje potiču zdravlje bubrega znatno manje proučene.

Iako su biljke koje potiču zdravlje bubrega nešto slabije istražene, postoje biljke koje će uistinu imati čudesno djelovanje na zdravlje bubrega, ali samo ako se uzimaju u adekvatnoj količini.

Zeleni čaj

Nefermentirani zeleni čaj ima odlična nutritivna svojstva. Većina vrsta zelenog čaja nije fermentirana ili je jako slabo fermentirana, dok su oologn i crni čaj vrlo često djelomično ili potpuno fermentirani. Zeleni čaj ima odlična protuupalna i diuretska svojstva. Sadrži polifenole koji pomažu u prevenciji bubrežnih kamenaca i određenih tipova raka. Polifenoli iz zelenog čaja imaju moćna antioksidacijska svojstva i mogu pomoći u prevenciji različitih bolesti, ne samo bolesti vezanih uz bubrege.

Pirevina

Pirevina je odličan izvor polisaharida, hlapivih ulja i drugih hranjivih tvari. Ona se tradicionalno koristi za povećanje proizvodnje urina i liječenje infekcija mokraćnog sustava. Pirevina ima diuretsko i antibakterijsko svojstvo pa se često koristi i za djelomično otapanje bubrežnih kamenaca. Znanstvenici iz Italije su otkrili da pirevina u kombinaciji s kalijevim citratom može značajno smanjiti broj i veličinu mokraćnih kamenaca.

Pustikara

Pustikara je biljka koja je manje poznata na Zapadu, ali se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi još od davnina. Pustikara se često koristi u borbi protiv raznih bubrežnih bolesti. Jedno istraživanje je pokazalo da je pustikara učinkovita u prevenciji zatajenja bubrega.

Brusnice

Brusnice su već dulje vrijeme poznate po svojoj sposobnosti da liječe infekcije mokraćnog sustava, a nedavna istraživanja su pokazala da su učinkovite i u prevenciji bubrežnih kamenaca. Naime, brusnice sadrže spojeve koji pomažu u prevenciji formiranja bubrežnih kamenaca od ostatka iona fosfata i kalcija.

Maslačak

Kada pijete čaj od maslačka, on će vam pomoći u čišćenju jetre i bubrega. Maslačak ima moćno diuretsko djelovanje i odličan je izvor cinka, kalija, željeza, vitamina A, C, D i vitamina B kompleksa. Korijen maslačka sadrži aktivne spojeve koji mogu pomoći u otapanju bubrežnih kamenaca.

Đumbir

Đumbir se već više od 2000 godina koristi za liječenje različitih vrsta tegoba. Znanstvenici su ustanovili da đumbir sadrži spojeve koji mogu pomoći u prevenciji bubrežnih bolesti, ali i u liječenju već postojećih bubrežnih bolesti. Đumbir je dobar izvor vitamina C, folne kiseline, vitamina B3, željeza, kalcija i proteina. Đumbir također može pomoći u otapanju bubrežnih kamenaca.

Krastavac

Krastavac se sastoji od 97% vode. Kada pijete sok od krastavca ili ga jedete sirovog, on će vašem tijelu osigurati odličnu dozu vitamina A, C, luteina, beta karotena, kalcija, magnezija, proteina i fosfora. Krastavac ima diuretsko djelovanje, zbog čega se preporuča svim osobama koje pate od bubrežnih bolesti. Ovo povrće pomaže u eliminaciji štetnih toksina iz bubrega, kao i u uklanjanju bubrežnih kamenaca.

Luk

Istraživanja su pokazala da luk može biti odličan u smanjenju bolova uzrokovanih bubrežnim kamencima. Svakodnevna konzumacija soka od luka se pokazala djelotvornom u prevenciji i liječenju bubrežnih kamenaca.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije