Osnovna načela prehrane za osobe sa šećernom bolešću
 
    Što se preporuča osobama sa šećernom bolešću?
Namirnice koje se preporučuju osobama sa šećernom bolešću s obzirom na energetsku i prehrambenu vrijednost i način pripremanja, preporučuju se i zdravim osobama.
Što to znači? Poglavito mijenjanje već ustaljenih "loših" prehrambenih navika počevši od broja obroka, dnevnog rasporeda obroka, količine i energetske vrijednosti pa do izbora (zamjene) namirnica, a za one koji se liječe tabletama ili inzulinom i dodatno usklađivanje prehrane s preporučenim liječenjem.
Isprobajte najbolje voće za dijabetičare!
Emocionalno i psihološki opterećeni već samom činjenicom postavljanja dijagnoze šećerne bolesti većina se obeshrabri, zbuni i uplaši gomilom novih podataka kojima budu trenutno zasuti. Kako bi se prevazišli ovakvi problemi nužno je svaku novootkrivenu osobu educirati i naučiti temeljnim činjenicama u provedbi i planiranju vlastitih jelovnika. Ono što pojedince najviše užasava je upravo mijenjanje prehrambenih navika i osjećaj da se radi o uskraćivanju, strogim zabranama i slično. Međutim, upravo je obrnuto: s novim saznanjima i spoznajama izbor postaje veći.
RAZRADA DIJETNOG PLANA
Ne postoji jedinstveni dijetni plan niti jednaki jelovnici za sve oboljele. Postoje samo načela, preporuke i dobri primjeri koji služe za bolje snalaženje. Odakle početi?
1. POSTAVITI CILJEVE:
- Postići željenu razinu glukoze u krvi
- Postići zdravu razinu lipida u krvi (kolesterola i triglicerida)
- Postići i održavati poželjnu tjelesnu težinu (što bliže standardnoj težini za dob i spol)
- Spriječiti, odgoditi ili liječiti dijabetičke komplikacije povezane s prehranom
- Poboljšati zdravlje i kvalitetu življenja
2. ISPITATI DOSADAŠNJE PREHRAMBENE NAVIKE I NAČIN ŽIVLJENJA:
- Uzimam li obroke svakodnevno otprilike u isto vrijeme i istoj količini?
- Doručkujem li?
- Jedem li svakodnevno voće i povrće?
- Običavam li jesti između obroka ili kad nisam gladan/na?
- Konzumiram li i koliko često alkoholna pića?
- Jedem li često hranu bogatu šećerom?
- Jesam li zadovoljan/na svojom tjelesnom težinom?
- Bavim li se svakodnevno tjelovježbom?
- Kakav mi je dnevni radni raspored?
- Hranim li se često izvan kuće?
3. UTVRDITI PRIORITETE:
- Premda su navedeni ciljevi važni za svakog prioriteti se donekle razlikuju ovisno o tome da li je osoba na liječenju samo dijetom ili tabletama i/ili inzulinom.
4. ODREDITI DNEVNI ENERGETSKI UNOS I IZRADITI DIJETNI PLAN:
- Preporučeni dnevni energetski unos
Prije razrade svakog dijetnog plana potrebno je izračunati dnevni energetski unos izražen u kJ (kiloJoulima) ili kcal (kilokalorijama). Usporedbom tjelesne težine sa standardnom tjelesnom težinom (ST) za dob i spol određuje se stupanj uhranjenosti te prema tome potrebna dnevna količina energije. Kao mjera standardne tjelesne težine služi nam Indeks Tjelesne Mase - ITM (Body Mass Index - BMI). Indeks Tjelesne Mase - ITM je indikator tjelesne težine, a posredno indikator sadržaja masti u tijelu. Izražava se kao omjer težine u kilogramima i kvadrata visine u metrima:
ITM (BMI) = kg/m2
Provjerite kako smanjiti rizik od nastanka dijabetesa za 20%!
Prema ovom indeksu možemo stupnjevati stanje uhranjenosti odnosno pretilosti te odrediti kojem stupnju pripadamo. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)donijela je klasifikaciju pretilosti prema BMI:
| Stupanj pretilosti | Opis | BMI ? Indeks tjelesne mase | 
| pothranjenost | pothranjeni | < 18,50 | 
| normalni | primjereni | 18,50 ? 24,99 | 
| pretilost I. stupnja | preteški | 25,00 ? 29,99 | 
| pretilost II. stupnja | debeli | 30,00 ? 39,99 | 
| pretilost III. stupnja | predebeli | > 40,00 | 
Indeks tjelesne mase i procjena odstupanja od standardne težine može se odrediti i iz gotove tablice:
| BMI | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 35 | 40 | 
| visina (cm) | tjelesna težina (kg) | |||||||||||||
| 147 | 41 | 44 | 45 | 48 | 50 | 52 | 54 | 56 | 58 | 60 | 62 | 63 | 75 | 86 | 
| 149 | 43 | 45 | 47 | 49 | 52 | 54 | 56 | 58 | 60 | 62 | 64 | 67 | 78 | 89 | 
| 152 | 44 | 46 | 48 | 50 | 53 | 55 | 58 | 60 | 62 | 64 | 67 | 69 | 80 | 91 | 
| 154 | 45 | 48 | 50 | 52 | 55 | 57 | 60 | 62 | 64 | 67 | 69 | 71 | 83 | 95 | 
| 157 | 48 | 50 | 52 | 54 | 57 | 59 | 62 | 64 | 66 | 69 | 71 | 74 | 86 | 98 | 
| 160 | 48 | 51 | 53 | 55 | 59 | 61 | 64 | 66 | 69 | 71 | 73 | 76 | 89 | 101 | 
| 162 | 50 | 52 | 55 | 57 | 60 | 63 | 65 | 68 | 71 | 73 | 76 | 78 | 92 | 104 | 
| 165 | 52 | 54 | 57 | 60 | 62 | 65 | 68 | 70 | 73 | 76 | 77 | 81 | 95 | 108 | 
| 167 | 54 | 56 | 59 | 61 | 64 | 67 | 70 | 72 | 75 | 78 | 80 | 84 | 97 | 111 | 
| 170 | 56 | 57 | 60 | 63 | 66 | 69 | 72 | 75 | 77 | 80 | 83 | 86 | 100 | 114 | 
| 172 | 57 | 59 | 62 | 65 | 68 | 71 | 74 | 77 | 80 | 82 | 85 | 89 | 103 | 117 | 
| 175 | 58 | 61 | 64 | 67 | 70 | 73 | 76 | 80 | 82 | 85 | 88 | 91 | 106 | 121 | 
| 177 | 60 | 63 | 66 | 69 | 72 | 75 | 78 | 82 | 85 | 88 | 91 | 93 | 109 | 125 | 
| 180 | 62 | 65 | 68 | 71 | 74 | 77 | 80 | 84 | 87 | 90 | 94 | 97 | 112 | 128 | 
| 182 | 64 | 66 | 70 | 73 | 76 | 80 | 83 | 86 | 90 | 93 | 96 | 99 | 116 | 132 | 
| 185 | 65 | 68 | 72 | 75 | 78 | 82 | 85 | 89 | 92 | 95 | 99 | 102 | 119 | 135 | 
| 187 | 67 | 70 | 74 | 77 | 80 | 84 | 87 | 91 | 95 | 98 | 101 | 104 | 122 | 139 | 
| 190 | 69 | 72 | 76 | 80 | 82 | 86 | 90 | 94 | 97 | 100 | 104 | 108 | 125 | 143 | 
| 192 | 72 | 74 | 77 | 81 | 85 | 88 | 92 | 96 | 100 | 103 | 107 | 110 | 129 | 147 | 
| visina (cm) | tjelesna težina | |||||||||||||
| BMI | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 35 | 40 | 
Izračun dnevnog energetskog unosa uz pretpostavku da kao standardnu tjelesnu težinu - ST uzmemo vrijednost tjelesne težine iz tablice za BMI 22 za žene, a 23 za muškarce:
| normalni | BMI 18,50 ? 24,99 | ST x 105 kJ (25 kcal) | + dodatak za tjelesnu aktivnost (ovisno o procjeni) 12,6 ili 21 ili 42 kJ (3, 5, 10 kcal) / kg ST | 
| pretili | BMI > 25,00 | ST x 105 kJ (25 kcal) | oduzeti ovisno o stupnju pretilosti 1050 do 2100 kJ (250 do 500 kcal) | 
| pothranjeni | BMI < 18,50 | ST x 105 kJ (25 kcal) | + dodatak od 2100 kJ (500 kcal) + dodatak za tjelesnu aktivnost 12,6 ili 21 ili 42 kJ (3, 5, 10 kcal) / kg ST | 
Primjer izračuna dnevnog energetskog unosa za osobu ženskog spola koja obavlja srednje tešku tjelesnu aktivnost:
TT (tjelesna težina) = 57 kg
TV (visina) = 1,70 m
BMI = kg/m2 = 57/1,70(m2) = 20 (stupanj pretilosti: normalni)
Standardna težina - ST (BMI 22 za žene) = 63 kg
Dnevni energetski unos:
ST x 105 kJ (25 kcal) + dodatak za tjelesnu aktivnost od 21 kJ (5 kcal) x kg ST
63 x 105 kJ (25 kcal) + dodatak za tjelesnu aktivnost od 21 kJ (5 kcal) x 69
= 7938 kJ (1890 kcal)
Planiranje jelovnika prema tablici skupina jednakovrijednih namirnica i piramidi pravilne prehrane
Piramida pravilne prehrane za osobe sa šećernom bolešću zasniva se na podjeli namirnica u 6 skupina s obzirom na energetsku i prehrambenu vrijednost, a ne podrijetlo.
Saznajte kada su simptomi dijabetesa zabrinjavajući!
Za svaku skupinu postoji preporučeni dnevni unos. Ovisno o dnevnom energetskom unosu i planiranom broju obroka potrebno je točno utvrditi broj jedinica iz svake pojedine skupine. Pri tome je odnos između preporučenog unosa ugljikohidrata, bjelančevina i masti 50-60%:15-20%:25-30%. Energetska i prehrambena vrijednost namirnica definirana je kao 1 jedinica, što ovisi o vrsti namirnica, razlikuje se u masi, ali energetska i prehrambena vrijednost bez obzira na razlike u masi jednaka je za pojedine skupine u podjeli namirnica.
| SKUPINA NAMIRNICA | Preporučeni unos | 
| 1. KRUH I ZAMJENE | 3 ? 13 jedinica | 
| 2. POVRĆE | 3 ? 5 jedinica | 
| 3. VOĆE | 3 ? 5 jedinica | 
| 4. MLIJEKO I ZAMJENE | 1 ? 2 jedinica | 
| 5. MESO I ZAMJENE | 3 ? 10 jedinica | 
| 6. MASNOĆE I ZAMJENE | 3 ? 8 jedinica | 
Namirnice se mogu odabrati iz Tablice zamjena jednakovrijednih namirnica prema preporukama ADA (The American Dietetic Association) koja je kod nas uz prilagodbe našim navikama i načinu prehrane preporučena u liječenju osoba sa šećernom bolešću.
| SKUPINA NAMIRNICA | UH | B | M | energetska vrijednost | 
| 1. KRUH I ZAMJENE | 15 g | 3 g | trag | 307 kJ (73 kcal) | 
| ostali ugljikohidrati | 15 g | 3 g | 5 g | 349 kJ (83 kcal) | 
| 2. VOĆE | 15 g | 0 g | 0 g | 252 kJ (60 kcal) | 
| 3. MLIJEKO I ZAMJENE | ||||
| potpuno obrano mlijeko (0,5%) | 12 g | 8 g | 1,2 g | 382 kJ (91 kcal) | 
| obrano mlijeko (1%) | 12 g | 8 g | 2 g | 403 kJ (96 kcal) | 
| obrano i zamjene (1,6%) | 12 g | 8 g | 3,8 g | 479 kJ (114 kcal) | 
| djelomično obrano i zamjene (2,8%) | 12 g | 8 g | 7 g | 601 kJ (143 kcal) | 
| 4. POVRĆE | 5 g | 2 g | 0 g | 105 kJ (25 kcal) | 
| povrće koje se ne uračunava | < 5 g | < 2 g | 0 g | < 84 kJ (20 kcal) | 
| 5. MESO I ZAMJENE | ||||
| MESO (potpuno nemasno) | 0 g | 7 g | do 1 g | 189 kJ (45 kcal) | 
| MESO I (nemasno) | 0 g | 7 g | do 3 g | 231 kJ (55 kcal) | 
| MESO II (srednje masno) | 0 g | 7 g | 5 g | 307 kJ (73 kcal) | 
| MESO III (jako masno) | 0 g | 7 g | 8 g | 420 kJ (100 kcal) | 
| 6. MASNOĆE I ZAMJENE | 0 g | 0 g | 5 g | 189 kJ (45 kcal) | 
Namirnice se mogu odabirati unutar istih skupina pazeći pri tome o preporučenoj količini (broju jedinica) iz određene skupine te broju i rasporedu obroka. Namirnice se mogu zamijeniti samo unutar iste skupine.
Osobe koje se liječe inzulinom kao i neke koje se liječe tabletama moraju posvetiti posebnu pozornost količini i vrsti hrane te rasporedu i vremenu obroka. Namirnice je potrebno vagati (ili mjeriti menzurom) dok ne steknete naviku odoka odmjeravati količinu hrane.
Saznajte kako brinuti o sebi ako imate dijabetes!
Knjižicu Upute o prehrani za osobe sa šećernom bolešću s primjerima gotovih dnevnih jelovnika prema energetskom unosu, rasporedu jedinica i prijedlogu namirnica možete dobiti na adresi HSDU-a.
5. SAMOKONTROLA I REZULTATI
- Kako bismo ocijenili uspješnost dijete važna je samokontrola i praćenje rezultata.
- Bilježenje rezultata samokontrole (samoodređivanje razine glukoze u krvi i glukoze i acetona u mokraći)
- Vođenje dnevnika prehrane
- Kontrola tjelesne težine vaganjem jedanput tjedno
- NAPOMENA: ne zaboravite svakodnevnu tjelovježbu!
Nakon uputa liječnika i medicinske sestre potrebna je dodatna i trajna edukacija o prehrani i samokontroli. Kako ipak većina oboljelih uspije dobiti samo niz osnovnih informacija bez temeljite edukacije, dodatnu poduku moći ćete dobiti u mjesnim udrugama osoba sa šećernom bolešću koje će za svoje članove organizirati tečajeve u okviru programa Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga "Edukacija osoba sa šećernom bolešću".
Najnovije
Najčitanije
- 
                Recept dana![Klasično kelj varivo: Jednostavan recept za zdrav i ukusan obrok]()  Klasično kelj varivo: Jednostavan recept za...1:30h12345
- 
                Recept tjedna![Juneći gulaš s krumpirom]()  Juneći gulaš s krumpirom1 h12345
- 
                Recept mjeseca![Sočni kolač od limuna i borovnica]()  Sočni kolač od limuna i borovnica1 h12345

 
             
             
             
             
             
             
                         
                         
                        