Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Briga za hranu je briga za zdravlje

Briga za hranu je briga za zdravlje

Briga za hranu je briga za zdravlje
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.08.2013.
  • Broj pregleda: 9.680
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Hrana djeluje povoljno na naš organizam, održava nas u životu. Upravo zbog toga pravilna prehrana itekako je potrebna zdravom, a još više bolesnom čovjeku.

Od pamtivijeka ljudi znaju da pravilnom prehranom mogu povoljno utjecati na različite bolesti ili ublažiti njihove posljedice. Zbog toga nije neobično da propise o prehrani bolesnika nalazimo u starim civilizacijama, a razvoj spoznaja o dijetalnoj prehrani možemo pratiti kroz stoljeća. Tako je već Hipokrat (460. - 370. god. prije Krista) smatrao da je hrana toliko povezana s medicinom da medicina ne može opstati bez hrane, niti hrana bez medicine. Galen (129. - 199. god. prije Krista) je napisao knjigu "O modi živežnih namirnica i o vještini kuhanja", s posebnim naglaskom na kure gladovanja, koje su u to vrijeme imale veliko značenje za liječenje mnogih bolesti u Rimskom Carstvu.

Yong-HeYan iz dinastije Song (960. - 1279. god. prije Krista) smatrao je da je siromašna prehrana uzrok bolesti koju danas znamo kao rak jednjaka.
Jedna od prvih knjiga o dijetetici objavljena je u Češkoj. Napisao ju je liječnik kralja Vaclava, Sigmund Albich, pod naslovom "Dijetetika za starce".

Za razvoj moderne znanosti o prehrani jedan je od najzaslužnijih njemački znanstvenik Max Rubner (1853. - 1932.), koji je prvi kvantitativno utvrdio kalorijsku vrijednost bjelančevina, masti i ugljikohidrata.
Moderna znanost raspolaže brojnim dokazima o načinu i važnosti utjecaja prehrane na tijek bolesti. Pred nama je široko područje istraživanja utjecaja industrijski proizvedene hrane na zdravlje i bolest, utjecaja aditiva, utjecaja ekologije na proizvodnju i kvalitetu hrane, kao i utjecaja različitih neprilagođenih pomodarskih načina prehrane na naš organizam.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije