Prirodni laksativi

Prirodni laksativi

Prirodni laksativi
  • Objavljeno: Nedjelja, 04.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

S godinama, metabolizam se usporava. Uz to, češće se javlja zatvor koji može biti vrlo neugodan. Većina ljudi ne shvaća koliko to može utjecati na njih dok to ne dožive.

Postoje mnoge stvari koje možete učiniti da se riješite zatvora. Mnoge namirnice mogu se smatrati prirodnim laksativima. Ove namirnice mogu biti dodane svakodnevnoj prehrani kako bi spriječili zatvor. To je jedno od najboljih rješenja jer su one hranjive i imaju mnoge zdravstvene prednosti osim olakšavanja problema opstipacije.

Najbolji prirodni laksativ su namirnice koje su pune vlakana. Topiva vlakna su puno bolja nego netopljiva jer povlače u sebe vodu i omekšavaju stolicu.

Saznajte kako spriječiti zatvor!

Jedno od najpoznatijih jela koje djeluje kao laksativi su suhe šljive i sok od šljiva. Šljive su pune topivih vlakana. One također imaju visoku razinu vitamina A, željeza i kalija. Nekoliko šljiva ili sok od šljiva jednom dnevno mogli bi pomoći kod problema sa zatvorom.

Ostalo povrće i voće koje se smatra prirodnim laksativima uključuje grožđe, smokve, marelice, repu, cikoriju, potočarku, kokos, avokado, rabarbaru i soju. U stvari, rabarbara sadrži prirodnu kemikaliju koja ima laksativna svojstva. Rabarbara se smatra vrlo snažnim laksativom, stoga bi bilo mudro jesti ju u malim količinama. Inače dodavanjem dva serviranja svake od navedenih namirnica bi trebalo ublažiti probleme sa zatvorom. Također je preporučljivo jesti sirovo povrće i voće, kada god je moguće.

Isprobajte kućna rješenja za probleme sa zatvorom!

Cjelovite žitarice su pune topivih vlakana koji će vam pomoći zadržati zdrav probavni takt i održati stolicu mekom. Postoje mnoge žitarice i druge namirnice koje spadaju u ovu kategoriju. Potražite cjelovite žitarice na naljepnici. Preporučuje se jesti četiri do pet porcija žitarica na dan.

Ostale sjemenke za koje se smatraju prirodnim laksativima su psilium i lanene sjemenke. Psilium ljuske dolaze iz sjemena trpuca i pomažu omekšati stolicu. Lanene sjemenke rade na istom principu. Slatki korijen je još jedna biljka koja može pomoći. Imajte na umu da se ne bi trebao koristiti dugo jer može povisiti krvni tlak.

Puno sjedenja i malo tjelovježbe može dovesti do zatvora. Povećanje razine aktivnosti, redovite šetnje ili tjelovježba mogu pomoći da se olakša probavni proces.

Dovoljan unos vode može spriječiti zatvor. Crijeva trebaju vodu kako bi stolica mogla biti meka. Ako je tijelo dehidrirano stolica će postati tvrda i suha. Pijenje dovoljnih količina vode svaki dan može spriječiti zatvor.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije