Proljeće na tanjuru

Proljeće na tanjuru

Proljeće na tanjuru
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Naša najveća ljekarna

Uvriježeno je mišljenje da svaka vrsta voća i povrća daje samo po jedan mikronutrijent, npr. naranče vitamin C, banane kalij itd... No, zapravo svako voće i povrćr vrlo je složen aparat fitokemikalija koje služe u borbi protiv bolesti, pa znamo da u svakodnevne obroke treba uključiti raznovrsnu hranu sa što više boja. Mnoge vrste prehrane zadovoljavaju tu formulu. Jedna od njih je mediteranska prehrana, koju karakteriziraju obilje raznobojnog svježeg voća i povrća, riba, umjerena količina mesa, maslinovo ulje i nezaobilazna čaša crnog vina. 

Kad bi svi trgovci voćem i povrćem imali osjećaj za tržište kao što ga imaju proizvođači lijekova, svi bismo žurili kušati tu čudesnu, moćnu hranu. Teorija da je hrana naša najveća ljekarna koja se sastoji od prirodnih laksativa, sredstava za smirenje, antikoagulansa, protuupalnih agensa, analgetika, digestiva, još nedavno se smatrala medicinskom herezom, a u današnje vrijeme istražuje se s velikim zanimanjem i ozbiljnošću. Otkrića o hrani kao lijeku predodređena su da dramatično promijene naše prehrambene navike i ideje o tome kako možemo hranu koristiti u ljekovite svrhe. Istraživanja su možda složena, ali njihova poruka svakako nije, i može se sažeti u jednostavan moto: misliti o zdravlju - misliti u boji.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije