Proljeće na tanjuru

Proljeće na tanjuru

Proljeće na tanjuru
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Antioksidativni potencijal

Kisik nam omogućuje da dišemo, mislimo, krećemo se, jednom riječju - postojimo. No, iako naše tijelo koristi kisik, ono jedan dio pretvara i u slobodne radikale, nestabilne molekule kisika, koje predstavljaju problem kad se nalaze u suvišku.

Sigurno ste vidjeli antioksidanse na djelu u svojoj kuhinji. Na primjer, primijetili ste da naribana jabuka poprimi smeđu boju, čemu je uzrok upravo oksidacija. Međutim, ako na nju iscijedite limunov sok, kao što se i savjetuje u mnogim receptima, tada ona zadrži svoju boju i ne potamni. To je očit primjer snažnog antioksidacijskog djelovanja vitamina C iz limunova soka. Po istom principu antioksidansi u našem tijelu "love" slobodne radikale prije nego što uspiju oštetiti naše stanice. Tako se hrana upliće u prirodne procese propadanja stanica usporavajući starenje tijela.
Stoga ništa nije važnije za zdravlje od stalnog unosa hrane bogate antioksidansima, a to su kvercetin, likopen, lutein, glutation i dobro nam znani vitamini C, E, beta-karoten i mineral selen.

Protuupalno djelovanje

Tijekom upalnog procesa oslobađaju se štetne tvari koje potiču ubrzano razmnožavanje stanica. Medicinska istraživanja pokazuju da razina upalne supstancije, koju nazivamo C-reaktivni protein, može upozoriti na rizik upalnog procesa u organizmu. Dobra vijest je da su se mnoge fitokemikalije iz hrane pokazale kao snažni borci protiv upale. Jedna od najjačih je kurkumin, žuti pigment kurkume, a ne smijemo zaboraviti ni dobro znane omega-3 masne kiseline, čiji dovoljan unos u znatnoj mjeri može smanjiti rizik pojave krvožilnih bolesti. Od ostalih tvari s protuupalnim djelovanjem možemo spomenuti karnosol iz ružmarina i crveni pigment antocijan iz višanja. 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije