Spriječite probavne smetnje!
Naduti ste, imate plinove, želučane tegobe, bolove, grčeve i nelagodu nakon jela? Svi ljudi ponekad imaju problema sa žgaravicom i probavnim smetnjama, naročito nakon velikih obroka. Međutim, nekima se probavne smetnje javljaju vrlo često.
Loše prehrambene navike, kao što je nedovoljno žvakanje hrane, jedenje u kasnim noćnim satima i jedenje "na brzinu" mogu narušiti zdravlje probavnog sustava zbog nemogućnosti proizvodnje potrebne količine probavnih enzima.
Provjerite kako potaknuti rad probavnog sustava!
Kada jedete, tijelo otpušta oko 22 vrste probavnih enzima iz žlijezda slinovnica, želuca i tankog crijeva. Svaki od tih enzima djeluje na određene vrste hrane, na primjer, proteaza razgrađuje proteine, amilaza ugljikohidrate, a lipaza masti i lipide. Razgradnjom namirnica ovi probavni enzimi pomažu tijelu da probavi i apsorbira hranjive tvari koje su mu potrebne.
Kod muškaraca se probavne smetnje često javljaju tijekom starenja. Naime, što je osoba starija, organizam oslobađa manju razinu probavnih enzima, najčešće nedovoljnu za probavljanje određene vrste hrane, kao i velikih količina hrane. Probavni sustav radi drugačije u dvadesetima, tridesetima pa na dalje. Međutim, neke osobe nastavljaju s prehrambenim navikama koje su stekle, primjerice u dvadesetima, što dovodi do probavnih smetnji.
Na sreću, postoje načini pomoću kojih možete spriječiti probavne smetnje.
Unosite vlakna
Vlakna nisu ključna samo za dobro funkcioniranje probavnog sustava, već za zdravlje općenito. Nažalost, mnogim ljudima se prehrana svodi na brzu i nezdravu hranu, crveno meso i jela koja sadrže visoki postotak masti, što je siguran recept za nastanak probavnih smetnji.
Prehrana bogata vlaknima može spriječiti dijabetes, koronarne bolesti srca, hemoroide, rak debelog crijeva i druge bolesti.
Povećajte dnevni unos vlakana konzumiranjem povrća, voća, integralnih žitarica i orašastih plodova. To ne mora biti mukotrpno. Primjerice, za doručak odaberite obogaćene žitarice, umjesto bijelog kruha i jedite kruh od cjelovitih žitarica.
Isprobajte brza rješenja za probavne smetnje!
Izbjegavajte namirnice koje uzrokuju plinove, a to su brokula, zapečeni grah, kupus, cvjetača i gazirana pića. Kod nekih ljudi pretjerana konzumacija škroba također može uzrokovati plinove. Ako ste netolerantni na laktozu, izbjegavajte mliječne proizvode ili se posavjetujte s liječnikom oko konzumacije enzima laktaze kako bi vaš probavni sustav mogao nesmetano probavljati mliječne proizvode.
Također, nemojte zaboraviti piti puno vode jer ona podmazuje hranu u probavnom traktu, pomaže kod razgradnje minerala, vitamina i hranjivih tvari te će na taj način olakšati apsorpciju tvari i održati stolicu mekšom.
Žvačite hranu
Žvakanje je jedna od najvažnijih stvari kod probave, ali je također jedna od stvari na koju se najčešće zaboravlja. Žvakanje neće samo usitniti hranu, već će slati signal slinovnicama, želuci i tankom crijevu da počnu oslobađati probavne enzime.
Važno je da jedete u umjerenim količinama, nemojte se prejedati. Vaše tijelo oslobađa probavne enzime u određenoj količini, stoga bi pretjerani unos hrane mogao predstavljati problem. Također, veći obrok znači da će želudac morati proizvesti više kiseline kako bi probavio hranu, što će povećati rizik od nastanka žgaravice i probavnih smetnji.
Redovito vježbajte i izbjegavajte stres
Osim što će pomoći kod održavanja zdravog načina života, vježbanje također može pospješiti probavu. U jednom istraživanju, znanstvenici su ustanovili da tjelovježba pomaže kod oslobađanja od mnogih probavnih smetnji.
Jeste li znali da detoksikacija probavnog sustava potiče mršavljenje?
Stres, s druge strane, može imati negativan utjecaj na probavu jer smanjuje dotok krvi u abdomen i proizvodnju probavnih enzima. To će usporiti probavni proces, uzrokovati žgaravicu, nadutost i zatvor.
Ne pretjerujte s antacidima
U nekim slučajevima želučane kiseline mogu izazvati refluks ili vraćanje kiseline u jednjak, što je jedna od najneugodnijih probavnih smetnji.
Kada se to dogodi ljudi često posežu za antacidima, spojevima koji neutraliziraju želučanu kiselinu i pomažu kod probavljanja hrane. Međutim, kada se uzimaju u prekomjernoj količini, želučana kiselina s vremenom počinje gubiti svoju funkciju, a želudac postaje podložan i osjetljiv na razne bakterije.
Suplementi probavnih enzima
Probavni enzimi dobivenih iz biljnih izvora mogu pospješiti probavu i potaknuti apsorpciju hranjivih tvari. Kod ljudi koji nemaju adekvatne količine probavnih enzima, zbog loše prehrane i zdravlja, suplementi mogu smanjiti učestalost probavnih smetnji. Čak i kod zdravih ljudi, suplementi mogu pospješiti probavu.
Pripremite smoothie za bolji rad probave!
Dobar probavni enzim sadrži mješavinu amilaze, lipaze, celulaze i proteaze. Ova raznolikost enzima je ključna za postizanje dobre probave.
Ne zaboravite!
Probavne smetnje mogu biti simptom ozbiljnijih probavnih bolesti poput Chronove bolesti i želučanog refluksa. Dakle, osim zdrave prehrane i životnih navika, posavjetujte se sa svojim liječnikom ako su vaše probavne smetnje učestale.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345