Začini koje je lako uzgojiti u kuhinji
Ništa ne daje toliko okusa i mirisa jelima kao začini koje ste uzgojili sami. Neke začine je jako jednostavno uzgojiti i držati u teglicama u kuhinji kako bi vam uvijek bili na raspolaganju svježi, ukusni i mirisni.
Bosiljak
Bosiljak je jednogodišnja biljka. Treba mu dosta svjetlosti, stoga ga držite blizu prozora. Također treba paziti sa zalijevanjem pa je jako dobro imati teglicu s rupicama na dnu kako bi višak vode iscurio. Možete ga uzgojiti iz sjemenki, a također možete kupiti nekoliko mladih biljaka.
Kada biljka ima barem 6 listića potpuno je sigurno odrezati gornja dva. Kako će biljka više rasti, tako ćete vi moći rezati više listića. To je također dobro i za biljku jer će tada početi rasti mladi listovi. Koristite ga kao začin za tjesteninu, umake, juhe, variva ili salate.
Origano
Može narasti i do jedan metar, stoga je važno da ga često podrezujete kako bi kontrolirali njegov rast. Origano će u vašem domu trajati godinama, ali samo ako ga pravilno njegujete. Ovoj biljci odgovaraju unutarnji prostori, ali nemojte ga držati na vlažnim mjestima jer vlaga može uzrokovati truljenje.
Kada naraste oko 5 centimetara možete ga bez straha početi rezati za kuhanje. Režite ga pri vrhu jer ćete na taj način potaknuti rast biljke. Koristite ga za pripremu talijanskih jela, kao što su pizza ili tjestenina. Također ga možete koristiti kao začin za juhe, variva ili salate.
Ružmarin
Ružmarin će trajati barem dvije do tri godine. Trebaju mu 3 stvari: dobra drenaža, dobra cirkulacija zraka i puno sunčeve svjetlosti.
Kada biljka postane veličine vašeg dlana, možete odrezati vrhove. Kako će biljka postajati veća, tako ćete vi moći više rezati. Što ćete više rezati vrhove, to će ona brže rasti. Ako želite pohraniti ružmarin, stavite ga u plastičnu foliju i u hladnjak. Možete ga koristiti kao začin za piletinu, losos, tunu, juhe, variva i razno povrće.
Peršin
Ovo je dvogodišnja biljka koja obožava toplinu, stoga je jako važno da ga stavite na direktan izvor sunčeve svjetlosti. Ne voli vlagu pa ćete ga morati držati na suhom i prozračnom mjestu.
Peršin režite odmah uz stabljiku. Novi listići će jako brzo zamijeniti odrezane. Koristite ga kao začin za juhe i variva. Blagog je okusa pa je odličan i kao začin za salate.
Timijan
Timijan jako dobro raste na suhom mjestu, ne treba mu puno vode i jako je jednostavan za uzgoj. Ipak, potrebno mu je puno sunčeve svjetlosti, a vlagu ne podnosi dobro.
Kada bude veličine vašeg dlana može početi rezati vrhove. Kako će više rasti, tako ćete vi moći više rezati. Režite samo vrhove. Timijan je odličan kao začin za salatu i pripremu raznih marinada.
Kadulja
Kadulja je jako otporna biljka, zbog čega je odlična za osobe koje nemaju iskustva s uzgajanjem biljki. Trebat će joj puno sunčeve svjetlosti. Može jako narasti, zbog čega je važno da ju često koristite. Također će otpustiti ljubičaste cvjetove, što će dodatno uljepšati vaš dom.
Režite kadulju na samom vrhu i režite ju redovito. Najbolja je kao začin za svinjetinu i janjetinu, a također će obogatiti okus različitog povrća.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345