Složenac od njoka, sira i špinata
 
    - 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Složenac od njoka, sira i špinata idealan je izbor za obrok koji spaja jednostavnost i bogatstvo okusa. Njoki daju mekanu bazu, dok sir i špinat obogaćuju jelo kremastom teksturom i hranjivim vrijednostima. Ovaj složenac je praktičan za pripremu, a zahvaljujući kombinaciji sastojaka pruža i dobar balans proteina, ugljikohidrata i vlakana.
Sastojci
- 
	500 g njoka 
- 
	300 g svježeg špinata 
- 
	200 g svježeg sira (može i rikota ili feta) 
- 
	150 g ribanog sira (gauda, mozzarella ili parmezan) 
- 
	2 režnja češnjaka 
- 
	2 žlice maslinovog ulja 
- 
	200 ml vrhnja za kuhanje 
- 
	Sol i papar po ukusu 
- 
	Muškatni oraščić (po želji) 
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 300 g):
- 
	Energija: 420 kcal 
- 
	Proteini: 18 g 
- 
	Masti: 16 g 
- 
	Ugljikohidrati: 45 g 
- 
	Vlakna: 4 g 
- 
	Prirodni šećeri: 5 g 
Priprema
- 
	Njoke skuhajte prema uputama na pakiranju, ocijedite i ostavite sa strane. 
- 
	U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko ga popržite. 
- 
	Dodajte oprani špinat i pirjajte dok ne uvene, zatim posolite i popaprite. Po želji dodajte malo naribanog muškatnog oraščića. 
- 
	U zdjeli pomiješajte špinat, svježi sir i vrhnje za kuhanje. 
- 
	Umiješajte kuhane njoke u smjesu i sve dobro sjedinite. 
- 
	Smjesu prebacite u nauljeni vatrostalni ili kalup za pečenje. 
- 
	Posipajte ribanim sirom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20-25 minuta, dok složenac ne dobije zlatnu koricu. 
- 
	Ostavite da se malo ohladi prije serviranja. 
Prijedlog za serviranje
Složenac poslužite topao, posut dodatnim svježim začinskim biljem poput peršina ili vlasca. Odlično se slaže s laganom salatom od rukole ili cherry rajčica.
Dodatni savjeti
- 
	Za bogatiji okus koristite kombinaciju sireva (npr. rikota i parmezan). 
- 
	Umjesto svježeg špinata možete koristiti i smrznuti, ali ga dobro ocijedite prije upotrebe. 
- 
	Dodajte malo nasjeckanih orašastih plodova za hrskavost. 
- 
	Složenac možete pripremiti i unaprijed, a peći neposredno prije posluživanja. 
Vezani sadržaj:
 Provjerite
    Provjerite
Vezani recepti
- 
                
- 
                Jela od mesaKremasti njoki sa špinatom i piletinom1 h12345
- 
                Jela od mesaNjoki s pršutom i mozzarellom45 min12345
- 
                Jela od mesaPiletina punjena špinatom i sirom1:20h12345
- 
                Jela od mesaZarolana piletina na grčki način50 min12345
- 
                Jela od mesaZapečeni njoki s mozzarellom i slaninom45 min12345
Popularni recepti
- 
                Napitci
- 
                DesertiBrzi kolač s malinama35 min12345
- 
                DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
- 
                DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
- 
                Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
- 
                Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345
 
     
     
     
     
     
    