Griz na mlijeku

Griz na mlijeku

Griz na mlijeku
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.07.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Griz na mlijeku jednostavan je i brz obrok koji lako možete prilagoditi dodavanjem omiljenog voća, čineći ga idealnim izborom za energetski bogat početak dana ili lagani desert.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 10 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Griz na mlijeku jedno je od onih jela koje nas vraća u djetinjstvo, a i danas je čest izbor za brz, hranjiv i ukusan obrok. Priprema je jednostavna, a recept dopušta brojne varijacije - od klasičnih do modernih, uz dodatak svježeg ili suhog voća, orašastih plodova ili malo meda. Ovaj kremasti obrok može biti odličan doručak, međuobrok ili lagani desert, a osobito je popularan kod djece i onih koji vole blage, nježne okuse.

Sastojci

  • 500 ml mlijeka (kravlje ili biljna alternativa)

  • 5 žlica pšeničnog griza

  • 2 žlice šećera (po želji)

  • Prstohvat soli

  • 1 žlica vanilin šećera (opcionalno)

  • Svježe ili smrznuto voće za serviranje (npr. jagode, borovnice, maline)

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 200 g) pripremljenog griza na mlijeku (s punomasnim mlijekom, bez dodataka):

  • Energija: 240 kcal

  • Proteini: 7 g

  • Masti: 6 g

  • Ugljikohidrati: 38 g

  • Vlakna: 1 g

  • Prirodni šećeri: 10 g


Priprema

  1. U loncu zagrijte mlijeko na srednje jakoj vatri do vrenja.

  2. Dodajte prstohvat soli, šećer i vanilin šećer po želji.

  3. Polako uspite griz uz stalno miješanje kako bi se spriječilo stvaranje grudica.

  4. Kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući, 5 do 10 minuta dok ne postigne kremastu teksturu.

  5. Griz odmah poslužite dok je topao, uz dodatak svježeg ili suhog voća, po želji i malo meda ili orašastih plodova.

Prijedlog za serviranje

Za dodatnu svježinu i boju, griz na mlijeku poslužite s bobičastim voćem poput jagoda, borovnica ili malina. Možete koristiti i drugo sezonsko voće, narezane banane, naribane jabuke ili kruške. Voće ne samo da obogaćuje okus, već i povećava nutritivnu vrijednost obroka.

Dodatni savjeti

  • Umjesto kravljeg mlijeka, koristite bademovo, zobeno ili kokosovo mlijeko za drugačiju aromu.

  • Šećer zamijenite medom, javorovim sirupom ili potpuno izostavite za zdraviju varijantu.

  • Za dodatnu kremoznost, dodajte kockicu maslaca ili malo čokolade pri kraju kuhanja.

  • Ako volite začine, dodajte prstohvat cimeta ili malo naribane korice limuna.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti