Tzaztiki: Recept za poznati grčki umak od jogurta i krastavaca koji obožavamo

Tzaztiki: Recept za poznati grčki umak od jogurta i krastavaca koji obožavamo

Tzaztiki: Recept za poznati grčki umak od jogurta i krastavaca koji obožavamo
  • Objavljeno: Srijeda, 17.04.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Tzatziki je tradicionalni grčki umak koji je postao popularan diljem svijeta zbog svježeg okusa i jednostavne pripreme. Obično se poslužuje kao prilog uz razna grčka jela, kao što su gyros, mousakka, suvlaki ili falafel, ali može biti i izvrstan dodatak sendvičima ili jelima s roštilja, na primjer.

  • Recept za musaku od krumpira i mljevenog mesa, koja će vam uvijek ispasti savršeno!

Ovaj je umak popularan u gastronomskoj kulturi država jugoistočne Europe i nekih dijelova zapadne Azije. Izvorno je tzatziki razvijen u regiji Balkana i jugoistočne Europe, gdje su krastavci i jogurt bili uobičajene namirnice u prehrani. Ključni sastojci i arome su mu krastavci, grčki jogurt, češnjak i maslinovo ulje. Nakon jednostavne i brze pripreme, umak se stavlja u hladnjak kako bi se svi okusi proželi i kako bi bio još više osvježavajuć tijekom konzumacije. U nastavku pročitajte potpuni popis sastojaka i postupak pripreme tzatzikija.

Sastojci:

  • 1 krastavac
  • 1-2 režnja češnjaka
  • 250 g grčkog jogurta
  • 1 žlica svježeg soka od limuna
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • malo svježeg nasjeckanog peršina
  • sol po ukusu
  • svježe mljeveni crni papar po ukusu

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte grčki jogurt, protisnuti češnjak, svježi sok od limuna, maslinovo ulje i nasjeckani peršin. Dobro promiješajte sve sastojke kako bi se sjedinili.
  2. Dodajte sitno nasjeckane ili naribane krastavce u smjesu jogurta. Možete koristiti sredinu krastavca ili ukloniti sjemenke ovisno o željenoj teksturi tzatzikija.
  3. Posolite i popaprite po ukusu. Pazite da ne pretjerate sa solju, jer će se okusi umaka pojačati kad se prožmu.
  4. Promiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu.
  5. Pokrijte zdjelu prozirnom folijom i stavite u hladnjak barem 1 sat prije posluživanja kako bi se okusi umaka sjedinili i umak ohladio.
  6. Prije posluživanja, promiješajte umak i po potrebi prilagodite okus soli i papra.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije