Naše tijelo i tijelo naše bebe kroz trudnoću

Naše tijelo i tijelo naše bebe kroz trudnoću

Naše tijelo i tijelo naše bebe kroz trudnoću
  • Objavljeno: Utorak, 20.11.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

U tom jedinstvenom trenutku u vašem tijelu događa se čarolija. Jedno jajašce i jedan spermij se spajaju, kako to izgleda vidjeli ste, sigurna sam, u filmićima koji svakoga dana putuju društvenim mrežama. U narednim mjesecima ta stanica će se dijeliti, dijeliti i dijeliti dok ne stvori zamršeni splet, tj. vaše prekrasno dijete.

Za vrijeme rasta i razvoja vaše tijelo će djetetu davati hranu i hormone te osigurati uvjete za razvoj, a unaprijed programirani genetski raspored davat će tempo i odrediti što će se, i u kojem trenutku, događati tijekom trudnoće. Da bi se dijete razvijalo kako treba, morate obratiti pažnju na prehranu, zatim smanjiti ili eliminirati loše navike, odmarati se i gibati ovisno o preporuci liječnika.

Vaša trudnoća bit će posebno iskustvo isprepleteno uzbuđenjem, radošću, strahom i mnoštvom događaja tijekom devet mjeseci koliko trudnoća traje. U prva tri mjeseca izgubit ćete mjesečnicu što će biti i prvi pravi znak da ste trudni. Grudi će vam se povećati, nabubriti i postati osjetljive. Vaša maternica će početi rasti, cerviks će omekšati, osjećat ćete se veliko i umorno, a moglo bi vam biti i mučno.

Saznajte zašto je važno praćenje trudnoće i izbor liječnika!

Hormoni će u svakom trenutku obavljati svoje zadatke. Vaša koža će također prolaziti kroz velike promjene od jače prokrvljenosti, pojave strija, akni, promjene boje. Lice bi vam moglo nabubriti, vene bi se mogle zadebljati, koža bi vas mogla svrbjeti i znojenje bi se moglo povećati. Nokti bi mogli pucati i brže rasti. Kosa bi mogla biti bujnija, vid slabiji, a usna šupljina osjetljivija pri pranju. Nos bi vam mogao pojačano curiti, kralježnica bi vas mogla boljeti od težine trbuha i promjene mišića i kostiju, probava bi se mogla usporiti i mogli bi osjećati pritisak na mjehur. Povećavaju se srčani otkucaji, a krvne žile se šire, što može izazvati pojavu hemeroida. Pratite krvni tlak jer je to izrazito važno.

Emocionalne promjene u trudnoći su velike, oscilacije u raspoloženju su velike i ne postoji pravi način za pripremu na to stanje. No, razgovor, topla riječ i vaša Doula u svakom slučaju mogu pomoći.

Isto kao što se vi mijenjate kroz trudnoću, mijenja se i vaše dijete. Za početak jajna stanica i spermij su se spojili, spol je određen u trenutku začeća, a određuju ga spolni kromosomi. Jajašce se razvija vrlo brzo. U prvom tromjesečju organi vašeg djeteta počinju se oblikovati i dijete raste do veličine od 10 cm. U drugom tromjesečju ono će narasti s 10 na 30 cm i već ćete ga jako dobro osjećati. U trećem tromjesečju dijete će brzo rasti, dobivat će prosječno 250 g. tjedno i do kraja trudnoće doseći oko 50 cm.

Kako dijete raste mami je sve teže, kretanje više nije lako kao prije, teže se diše, spavanje nije kao prije i svaki dan nosi svoje promjene. Kroz trudnoću postoji sustav u vašem tijelu koji dijete štiti i hrani, a to su: posteljica koja hrani dijete, opskrbljuje ga kisikom te odstranjuje otpadne tvari, plodna voda stvara mekano i sigurno okruženje pogodno za micanje te pupkovina kojom je dijete povezano s posteljicom i koja mu daje sve što treba te uzima ono što ne treba.

I za kraj, za sve promjene u tijelu i na tijelu postoji razlog i kad ih jednom upoznate, bit će vam lakše nositi se s njima i bit ćete sigurniji da vi to možete i da ste spremni odgojiti svoje dijete do kraja i kako treba.

Doula Sanja Bukač Štritof

Mail: sanjabs1@gmail.com

Mob.: 098/782801

Facebook: Doula Sanja Bukač Štritof i Mamma&Mammi

Radionice: Čarobna trudnoća, porod i majčinstvo, carobnatrudnoca@gmail.com

Zdrava prehrana kroz trudnoću & Doula - priprema za porod, sanjabs1@gmail.com

Školica za trudnice, rodilje i njihove partnere, nasemame3@gmail.com

Individualna priprema za porod, sanjabs1@gmail.com

Vitashop