Kako odabrati ime za bebu?

Kako odabrati ime za bebu?

Kako odabrati ime za bebu?
  • Objavljeno: Srijeda, 14.10.2015.
  • Broj pregleda: 478
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Česta pitanja

Očekujete bebu? Čak i ako više ne možete ni čuti pitanje o tome kako ćete nazvati bebu, nećete moći bezbrižno izaći iz bolnice i ostaviti bebu bezimenu sve dok vam nešto ne padne na pamet. Dakle, kako će se zvati vaša beba?

Pronalaženje imena za novorođeno je bitan zadatak. Ovdje vam želimo ponuditi par savjeta kako naći pravo ime.

Napravite popis

Vjerojatno ćete naći načine za izbjegavanje neželjenih prijedloga obitelji, prijatelja, susjeda i mnogih drugih koji dijele savjete kako bi se vaše dijete moglo zvati. Ako imate partnera, vjerojatno ćete s njim pokušati naći ime koje vam je oboma lijepo. Napravite odvojeno liste od desetak imena koja vam se sviđaju. Kada usporedite liste, vidjet ćete da li imate zajedničkih prijedloga. Ako da, super! Ako ne, onda ćete morati naći kompromisno rješenje.

Ime i prezime se trebaju slagati

Ime bi se trebalo slagati s prezimenom. Pri tome:

  • izbjegavajte preduga imena ako vam je prezime predugo
  • izbjegavajte rimovanje imena i prezimena jer to vrlo lako može biti materijal za zbijanje šale.

Moderno ili tradicionalno

Koju ćete od ove dvije opcije izabrati, odluka leži na vama. Iako se o ukusima ne raspravlja, ne zaboravite da vaš hir može dijete u školi učiniti popularnim iako dijete uopće ne želi takvu vrstu popularnosti. Ako ste upoznali nekog Tarzana, Enorgoinvesta ili Kleopatru, vrlo vjerojatno ih niste zapamtiti po tome što su u školi imali peticu iz zemljopisa.

Ako živite u inozemstvu ili u nekoj od multikulturalnih zemalja, lista imena koja su društveno prihvaćena je mnogo veća. Na našem podneblju ćete biti poprijeko gledani čim malo iskočite iz zadanih okvira. No, imati tri imenjaka u razredu a deset na školskom igralištu i nije baš neka fora.

Za kraj

Možda ste već imali priliku čuti mame koje kažu da će odlučiti kako će se dijete zvati kad ga prvi put vide. I ova izjava i nije bez smisla, jer ponekad je sama beba inspiracija za ime. Ali, nemojte bebu dočekati potpuno nespremni! Jednu listu sa užim izborom trebate već imati.

Ime vašeg djeteta ne treba biti predmet rasprave.

Ako je odluka pala, ne govorite ljudima oko sebe za koje ste se ime odlučili. Inače postoji opasnost da će netko pokolebati. Ako vas komentari ne pokolebaju i usprkos negativnoj opasci ipak ostanete pri svojoj odluci, vjerojatno vam tamo negdje baš i neće biti drago znati da vaša prijateljica misli da je ime vašeg djeteta glupo.