Uspavajte dijete bez plakanja

Uspavajte dijete bez plakanja

Uspavajte dijete bez plakanja
 • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kategorija: Česta pitanja

Tijekom prve godine života beba se redovito budi tijekom noći. To nije problem, već biološka činjenica. Problem, međutim leži u našoj percepciji kako bi dijete trebalo spavati, kao i u našoj potrebi da neometano prospavamo moć. Kao roditelji, želimo i trebaju nam duži periodi spavanja kako bismo mogli što bolje funkcionirati u našim užurbanim životima. Ideja je stoga da polako i obzirno mijenjamo ponašanje svog djeteta kako bi bilo što bliže našim potrebama.

Da biste uspavali svoje dijete bez plakanja, autorica knjige 'Kako uspavati dijete bez plakanja' Elisabeth Pantley predlaže sljedećih deset koraka:

 • 1. Napravite sigurnosnu provjeru kreveta, madraca, položaja u kojem spava.
 • 2. Naučite osnovne činjenice o spavanju.
 • 3. Sastavite dnevnike spavanja kako bi ustanovili kako točno vaša beba spava.
 • 4. Proučite i izaberite rješenja za spavanje.
 • 5. Složite osobni plan za spavanje.
 • 6. Slijedite taj svoj plan deset dana.
 • 7. Sastavite desetodnevni dnevnik.
 • 8. Analizirajte svoja postignuća.
 • 9. Slijedite svoj plan još 10 dana.
 • 10. Završite dnevnik, analizirajte postignuća i, ako je potrebno, prilagođavajte plan svakih deset dana

No, ako ništa od toga još uvijek ne pali i vi ste na rubu živaca jer, što god pokušavali, vaše dijete ne može nikako zaspati ili se redovito budi svakih pola sata do sat vremena, vrijeme je da pokušate sljedeću metodu. Situaciju u kojoj se nalazite dr. Sears naziva zonom opasnosti i upozorava da se nešto treba promijeniti, ako vas djetetova noćna rutina čini ljutitima i ogorčenima na svoje dijete. Ovi su koraci razumne alternative metodi 'pusti neka se isplače'.

Pružite djetetu dodatno vrijeme jedan na jedan tijekom dana, naročito ujutro i prije odlaska u krevet. Povećajte količinu vremena u danu tijekom kojeg mazite, držite i nosite svoje dijete.

Naučite dijete razlici između svjetla i tame. Odnesite ga u kupaonicu i igrajte se - gasimo svjetlo mrak! Palimo svjetlo: Svjetlo! Čitajte knjige o suprotnostima. Ujutro i uvečer razgovarajte o dobima dana dok gledate kroz prozor.

U vrijeme za odlazak u krevet jasno iznesite svoja očekivanja. Primjerice, možete reći: 'Dat ću ti bočicu dok je svjetlo upaljeno, a spavamo kad je mrak.' Potražite neke slikovnice o djeci i spavanju i čitajte ih djetetu kao dio rutine prije odlaska na spavanje.

Kad se vaše dijete probudi tijekom noći, ponovite svoja očekivanja. Možete tad reći : 'Šššššš, noć je, hranim te dok je svjetlo. Spavamo u mraku, sad je mrak, spavamo'. Gladite ga ili češkajte i govorite kako je vrijeme za spavanje.

Dijete će plakati i možda će mnogo plakati jer će biti vrlo uznemireno. Budite spremni na to i recite sebi: 'Bit će dobro. Ovo ću raditi samo još nekoliko noći.' Svakako odredite koliko noći ste voljni ovo pravilo provoditi.

Ako shvatite da ga ne možete pustiti da plače u svojem krevetu, čak i kao stojite sa strane, možete ga držati na rukama, ljuljati, pjevušiti, češkati po leđima, prislanjati obraz uz njegov, što god može pomoći vama ili njemu.

Ako vaše dijete ne ovisi o dojenju ili bočici, no redovito vas budi kako biste ga nosili ili ljuljali, možete koristi istu ovu ideju. Međutim, držite i dalje dijete u njegovom krevetiću te se naginjite kako biste ga gladili, češkali ili na drugi način smirivali dok leži u krevetiću.

Šapućite riječi utjehe. To prvenstveno služi da biste ostali smireni, a može pomoći djetetu kao potvrda da ste u blizini.

U svakom trenutku kad vi ili dijete postanete previše uznemireni, dojite, dajte djetetu bočicu ili ga utješite na način koji će ga smiriti i pomoći da ponovno zaspi. U tom trenutku dijete će već biti vrlo umorno, zaspat će brzo i dulje spavati. Ne postoji razlog zbog kojeg biste sebe ili dijete doveli do krajnjih granica. Samo ponovno probajte idućeg puta kad se probudi ili sljedeće noći.

Ako je mama na rubu živaca i nema više strpljenja za postupne prilagodbe, slobodno ga primite u ruke jer biti dobro odmoren i smiren vrlo je važno za oboje.

'Plakanje i zbunjenost u rukama roditelja koji daje ljubav nisu isto kao i plakanje do iznemoglosti', kažu Martha i Wiliams Sears u svojoj knjizi. Dakle, ako mislite da morate primijeniti ovu metodu, nemojte se gristi zbog toga. Samo je prođite što brže možete i pružite djetetu mnogo ljubavi i zagrljaja tijekom dana.

Vitashop