Razvoj i rast djeteta - 8. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 8. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 8. mjesec
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

1. tjedan

Beba se sada aktivno bavi igrom skrivača. Stavite jednu od njenih omiljenih igračaka na pod i pokrijte sa salvetom. Povucite salvetu i viknite: "Evo ga!" Pokrijte i opet ponovite. Ova jednostavna igra izazvat će smijeh i oduševljenje vašeg djeteta.

Beba zna što će se dogoditi svakog puta, a ipak će se svaki put smijati. Sada je u stanju prepoznati različite tonove glasa i može briznuti u plač ako govorite oštro.

Beba voli predvidljivost i uživa u istoj igri ili čitanju jedne te iste knjige. Iako ima svoje favorite, vi ipak uvedite i neke druge knjige ili igre. Sada je pravo vrijeme da proširi znanje.

Beba može već početi sama sebe hraniti prstima, iako to može pričekati kada bude imala 10 mjeseci. Nakon što stigne do ove faze, možete uvesti šalice za bebe iz kojih može piti sok ili vodu. Pokušajte pronaći čašu s dvije ručke kako bi bebi bilo lakše piti. Kasnije prebacivanje na šalicu će biti puno lakše za bebu.

2.tjedan

Do sada ste možda već bebi rekli da telefon nije igračka, da igračke nisu za bacanje ili da sestrina kosa nije za povlačenjem. U ovoj dobi beba može početi testirati vaš autoritet odbijajući slijediti jednostavne upute. Beba nije namjerno neposlušna, samo znatiželjna.

Imajte na umu da se jednostavno ne može sjetiti stvari koje ste joj rekli. Najbolja taktika je da koristite jednostavno "ne", a zatim joj odvratite pozornost.

Beba počinje shvaćati kako se objekti odnose jedan prema drugome u trodimenzionalnom prostoru. Ona će možda biti u mogućnosti sortirati igračke ili grupirati manje predmete po veličini. Bebe instinktivno kombiniraju objekte slaganjem i, kako postaju starije, pokušavaju ih uklopiti jedan u drugog.

Ako se beba divi svom odrazu u zrcalu i odjednom se pojavite iza nje, ona će se vjerojatno okrenuti da vas vidi, umjesto da vas potraži u zrcalu.

Jednostavna igra skrivanja može biti fascinantna. To je zato što počinje shvaćati da objekt kojeg ne može vidjeti još uvijek može postojati, i voli igre u kojima se ljudi ili stvari pojavljuju i nestaju.

Beba sada može ispraviti leđa. Ova sposobnost joj omogućuje da sjedne i igra se duže.

3. tjedna

Ako je vaša beba slična ostalim bebama u ovoj dobi, onda pokazuje znakove straha od stranaca. Daleko od toga, to nije razlog za zabrinutost, to samo znači da beba odrasta i počinje razumijevati svijet koji ju okružuje.

Ranije, kada biste napustili sobu, beba bi jedva i primijetila da vas nema. Sad zna da ste otišli i može zaplakati čim vas izgubi iz vida.

Beba u vama može probuditi grižnju savjesti jer ju ostavljate, ali nemojte brinuti. Zagrlite i poljubite bebu prije nego odete, i recite da ćete se brzo vratiti. Ona neće shvatiti da ćete se vratiti za sat vremena, ali ljubav ju može tješiti dok vas ponovno ne vidi.

Također, pokušajte bebu ostaviti s nekim s kim je dobro upoznata. Na taj način, ako ne može imati mamu ili tatu kraj sebe, barem će se osjećati sretno sa svojom privremenom dadiljom.

Izbijanje zubića može početi već s 3 mjeseca ili tek s 12 mjeseci, ali većini beba niču prve bijele kapice (obično dva srednja zuba na dnu) između 4. i 7. mjeseca života. Kada bebi počnu izbijati zubići možete očekivati više slinjenja i stavljanje igračaka u usta.

Kako bi olakšali bebi, dajte joj nešto za žvakanje, kao što je igračka predviđena za tu situaciju ili hladan ručnik. Hladne namirnice kao što su jabuke ili jogurt mogu privremeno olakšati bol. Također možete pokušati trljanjem prsta preko bolnih desni.

4. tjedan

Do sada su bebine emocije postale očite. Ona može poslati poljubac poznatim ljudima, pa čak to i ponoviti ako izazove pozitivnu reakciju.

Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, beba može naučiti procijeniti i imitirati raspoloženja, i može pokazati prve znakove empatije. Na primjer, ako čuje da netko plače, ona sama može početi plakati. I premda je beba tek na početku učenja o emocijama, dosta toga upija od vas. Tijekom više mjeseci (i godina) koje dolaze, beba će vjerojatno kopirati način na koji ona vidi da postupate s ljudima.

Ako beba spava u zasebnoj sobi, čitajte joj prije spavanja, mazite se i grlite. Nakon uspostavljanja redovite rutine spavanja ona može računati na sigurnost koja joj je potrebna da lakše zaspi.

Beba će cijeniti dosljednost i predvidivost svake noći, i još bolje, ona će biti više opuštena i vjerojatno će lakše zaspati. Samo pazite da odaberete nešto što vam pomaže smiriti bebu umjesto da ju razbudi.

Iako sigurno možete započeti svoj ritual u kupaonici ili u dnevnom boravku, on bi trebao završiti u spavaćoj sobi ili gdje god beba spava. Važno je naučiti dijete da je prostor za spavanje lijepo mjesto.

Čak i kada ste daleko od doma, držite se svoje rutine koliko je god to moguće.

Vitashop