Razvoj i rast djeteta - 2. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 2. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 2. mjesec
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

1. tjedan

U ovom trenutku vaše dijete će biti nasmijano sve više i više, i može se početi smijati kao odgovor na vaš osmijeh ili igru. Beba će biti u stanju odgovoriti na zvona i zviždaljke okretanjem glave, plačem i smijehom.

Nešto drugo će privući pozornost djetetu. Glazba, bilo da je to vaše pjevanje ili radio u pozadini. Vaša beba je svjesna drugih zvukova, kao što su zvona, lajanje pasa, usisavači i zviždaljke. Beba može izraziti zadovoljstvom tim zvukovima, vikati ili utihnuti da bi bolje čula. To puno ovisi o tome hoće li joj se ti zvukovi svidjeti ili ne. Otkrijete koji od tih zvukova najbolje umiruje bebu, tako da ih ponovno možete upotrijebiti kad vam je najpotrebnije!

Beba sada može biti budna do 10 sati, ali ne odjednom, a ne nužno u danu, na žalost. Obrazac spavanja će postati sve više i više predvidiv. To ostavlja puno budnih sati za komunikaciju i druženje s djetetom.

Na sljedećem pregledu, raspitajte se o cijepljenjima koja će biti na rasporedu narednih mjeseci. Pitajte pedijatre ako ste zabrinuti zbog nečega kao što su nespušteni testisi kod dječaka, ili bilo koje druge brige koje vas možda muče. Ako to već niste učinili, uključite igranje koje će stimulirati bebin intelekt, socijalni razvoj, motoriku i osjetila.

Vaša beba će početi rukama hvatati predmete, kao što su vaš prst i ako joj ruka pronalazi put do usta počet će sisati ruku ili prste.

2. tjedan

Bebini vratni mišići su sve jači, što joj omogućava da na kratko drži glavu gore. Vjerojatno se može okrenuti sa strane na stranu. Može biti u mogućnosti držati glavu gore kada je u sjedalici u automobilu ili u kolicima. Prvi osmjesi se događaju otprilike u isto vrijeme u svim kulturama, pa budite spremni za bebine sve češće osmjehe.

Vaša beba može početi spavati duže po noći (možda četiri do šest sati) negdje između 6 tjedana i 6 mjeseci starosti. To je širok raspon, i puno ovisi o razvoj bebe i vašem ponašanju.

Većina stručnjaka sugerira da stavite bebu u krevet dok je još uvijek budna, ali pospana. To će joj pomoći da nauči zaspati sama, a ta vještina će vam dobro doći u noćnim satima. Možete pomoći djetetu da stekne zdrave navike spavanja od samog početka, uspostavljajući rutinu umirujuće kupke, masaže ili priča prije spavanja.

Za većinu roditelja, prvih 6 tjedana život s novorođenčetom je jedno od fizički i emocionalno najizazovnijih iskustava. Oko šest do osam tjedana, stvari se počinju mijenjati, u početku gotovo neprimjetno, a zatim brzinom munje. Nakon tih prvih mjesec dana roditelji počinju uočavati bebinu jedinstvenu osobnost. Njihova malena beba postaje puno zanimljivija za druženje.

3. tjedan

Sada kada je vaše dijete duže budno tijekom dana, možete iskoristiti ovo vrijeme kako bi potaknuli bebin osjetilni razvoj. Pokušajte s pjevanjem omiljenih uspavanki ili slušanjem glazbe.

Ne morate se ograničiti na dječje pjesme. Ispunite kuću zvukom moderne ili klasične glazbe i gledajte kako beba izražava svoje zadovoljstvo kroz osmijehe ili pokrete ruku i nogu.

Vaša beba može uživati u zvuku zvona ili kucanja sata. Što je bogatija ponuda zvukova, bogatiji će biti i utjecaj. Neizbježno, primijetit ćete da vaše dijete reagira i favorizira neke zvukove više od drugih.

Nemojte neprestano bombardirati bebu sa svom glazbom. Bebe trebaju malo vremena. Ako pretjerate dijete može plakati i postati razdražljivo.

Beba još nije u mogućnosti govoriti, ali njeno lice će vam reći puno. Ona eksperimentira s različitim izrazima lica, pući usne, podiže obrve, žmirka očima i mršti se.

4. tjedan

Bebine ruke bi trebale biti otvorene sada i spremne doprijeti do svijeta. U ranim danima života beba hvata uglavnom automatski i instinktivno, ali ne može pustiti ako to želi. Iako ona zapravo ne može još zgrabiti objekte, može držati stvari u svojim rukama. A kada uhvati nešto, to možda neće pustiti tako lako.

Možete zamijetiti kratke periode kada je vaše novorođenče tiho i usredotočeno. Ovo je premijera učenja: bebin mozak će rasti oko 5 centimetara tijekom prva tri mjeseca!

Koristite ove mirne intervale kako bi se bolje upoznali s bebom. Razgovarajte s njom, pjevajte joj, opisujte slike. Beba još nije u mogućnosti govoriti, ali može učiti. Nove teksture koje osjeća u rukama i novi zvukovi su mogućnosti za učenje. Čak i vrijeme kupanja postaje prilika za učenje.

S oba oka koja prate stvari, vaša beba može puno bolje pratiti objekte, nego što je to mogla kratko nakon rođenja. Ostavite igračke ispred bebe i pokušajte ih pomicati gore i dolje. To bi trebao privući pažnju djeteta, iako vjerojatno još neće biti u stanju glatko pratiti stvari okomito za još tri mjeseca i dijagonalno za još šest mjeseci.

Vitashop