Najčešće greške razvedenih roditelja

Najčešće greške razvedenih roditelja

Najčešće greške razvedenih roditelja
  • Objavljeno: Petak, 03.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Odgoj djeteta

Neka djeca se moraju suočavati sa situacijom u kojoj se roditelji više ne slažu. Neki žive s roditeljima koji nisu u stanju brinuti sami o sebi, pogotovo ne o djeci.

Ipak, stručnjaci ističu da postoje brojni načini pomoću kojih djetetu možete olakšati razvod. Najčešće greške koje razvedeni roditelji čine mogu ostaviti velikog traga ili pak negativno utjecati na djetetov razvoj.

Vaše dijete ne smije biti "poštar"

Velik broj razvedenih parova međusobno komunicira putem djeteta. Sve to predstavlja velik emocionalni stres za dijete. Dijete pokušava svladati situaciju, za koju njihovi roditelji nisu sposobni. Danas postoje razni oblici komunikacije, stoga nema potrebe da svoje dijete koristite kao komunikacijsko sredstvo. Važno je da se međusobno dogovarate oko odgoja djeteta, a da pri tome ne potičete raspravu o problemima iz prošlosti.

Ako s partnerom morate pričati putem telefona ili pak osobno, fokusirajte se isključivo na temu o kojoj morate razgovarati. Zaboravite probleme iz prošlosti jer u pitanju niste više vi, već vaše dijete. Ne zaboravite da emocionalno zdravlje vašeg djeteta ovisi o tome.

Vaše dijete nije vaš terapeut

Djeci, naročito adolescentima, je potreban osjećaj kontrole i sigurnosti. Njihov svijet jako lako može postati nesigurno mjesto nakon razvoda roditelja. U njihovim očima uvijek morate djelovati snažno i autoritativno, koliko god to teško bilo. Vi ste tu da njima pomognete, a ne oni vama.

Stoga je od velike važnosti da pred djetetom ne iznosite brige koje ga se ne tiču, a to su definitivno problemi oko razvoda. Nemojte očekivati da će vas dijete utješiti ili vam dati savjet, za takve stvari postoje prijatelji i stručnjaci. Ako ovo budete radili, dijete vas vrlo lako može prestati doživljavati kao autoritet, što nije dobro, prvenstveno za njega.

Nemojte pokušavati pridobiti dijete na svoju stranu

Prije svega, shvatite da dijete roditelje nikada ne smije promatrati kao odvojene strane, čak i onda kada su razvedeni. U odgoju uvijek morate biti jedno. Koliko god to teško bilo, nemojte kritizirati partnera pred djetetom.

Nemojte nametati djetetu svoje mišljenje, ono je jedinstvena osoba i ima pravo na svoje mišljenje, bez obzira na to slaže li se s vašim ili ne.

Popravite štetu koju ste učinili

Mnogi razvedeni roditelji će primijetiti da su radili neke od ovih grešaka. Srećom, nikada nije kasno da sve to popravite i djetetu pružite normalan emocionalni razvoj.

Iako ne zaboravljaju odmah, shvaćaju, koliko god to zvučalo nevjerojatno. Ako ste napravili neke od ovih grešaka, važno je da napravite sljedeće:

Ispričajte se

Neka dijete shvati da i vi možete pogriješiti i da ste spremni to priznati. Ovo je odlična pouka za njihove postupke u budućnosti.

Objasnite detalje

Morate biti jasni u tome zbog čega se ispričavate, ali i obećati da se u budućnosti nećete tako ponašati.

Vitashop