Vitamin D i vaša beba

Vitamin D i vaša beba

Vitamin D i vaša beba
  • Objavljeno: Subota, 12.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što trebate znati?

Bilo da ste odlučili bebu hraniti majčinim mlijekom ili mliječnom formulom, vaša beba bi trebala unositi 5 mikrograma vitamina D3 svaki dan.

Što je vitamin D?

Vitamin D je važan jer omogućava tijelu iskorištavanje kalcija koji služi za izgradnju i održavanje jakih kostiju i zubi. Djeca i odrasli mogu imati prenisku razinu vitamina D što može uzrokovati preslabe kosti, a u najtežim slučajevima prijelome.

Vitamin D je poznat i kao vitamin sunca jer ga tijelo proizvodi tijekom izlaganja suncu. Kada je tijelo izlažemo suncu, UVB zrake potiču proizvodnju vitamina D. Bebe ne mogu zadovoljiti tjelesnu potrebu za vitaminom D putem sunčanja jer za njih sunčanje još uvijek nije sigurno.

Pročitajte čime možete hraniti bebu do godine dana starosti.

Zašto moja beba treba vitamin D?

Vaša beba treba vitamin D zato što:

  • je njena koža jako osjetljiva na sunce i ne smije se izlagati direktnom sunčevom zračenju
  • hrana (majčino mlijeko, mliječna formula ili kruta hrana) možda ne sadrži dovoljno vitamina D
  • do 12 mjeseci života bebe rastu jako brzo i potreba tijela za vitaminom D je jako velika kako bi se mogle formirati jake kosti.

Trudna sam i uzimam vitamin D - hoće li moja beba svejedno trebati uzimati vitamin D nakon rođenja?

Da. Sve bebe trebaju vitamin D jer ga ne dobivaju dovoljno putem hrane. To uključuje i bebe majki koje su tijekom trudnoće uzimale vitamin D. Kao i sve druge bebe, one će trebati uzimati vitamin D svaki dan kako bi nadomjestile nisku razinu vitamina D iz hrane.

Koji tip vitamina D trebam davati bebi?

Vitamin D3 (kalciferol) je preporučeni oblik vitamina D za bebe. Suplementi vitamina D3 trebaju biti u tekućem stanju, prilagođenom za bebe i trebaju sadržavati samo vitamin D3. Proizvodi, koji sadrže nekoliko vrsta vitamina D (kao što su multivitaminski proizvodi), se ne preporučuju.

Saznajte treba li vaša beba dodatne vitamine!

Zašto bebi trebam davati vitamin D?

Dokazano je da niska razina vitamina D može uzrokovati slabe kosti. Ekstremno niska razina vitamina D može uzrokovati prijelome kod djece i osteomalaciju kod odraslih. Istraživanja su pokazala da vitamin D igra važnu ulogu u radu imunološkog sustava. Može pomoći u prevenciji bolesti, kao što su dijabetes, srčane bolesti, reumatoidni artritis, multipla skleroza i neke vrste raka.

Kako biste bili sigurni da beba unosi dovoljno vitamina D, treba svaki dan uzimati 5 mikrograma vitamina D, od rođenja do 12 mjeseci starosti, bilo da se hrani majčinim mlijekom, mliječnom formulom ili krutom hranom.

Proizvodi vitamin D trebaju biti u tekućem stanju i sadržavati samo vitamin D3

Ako je vaš liječnik već propisao vitamine za vašu bebu, svakako se posavjetujte s njim prije nego što bebi date dodatne vitamine.

Koju dozu trebam dati bebi?

Trenutna preporuka je 5 mikrograma jednom dnevno, od rođenja do 12 mjeseci. Postoji veliki broj vitamina D3 u tekućem stanju. No, preporuka se razlikuje za svaki proizvod. Svakako pročitajte upute i posavjetujte se s liječnikom, ljekarnikom, nutricionistom ili medicinskom sestrom. Visoke doze vitamina D mogu naškoditi bebi. Dnevno se smije davati samo 1 doza.

Kako trebam bebi dati vitamin D?

Provjerite na proizvodu koliko kapi ili tekućine trebate dati bebi. Preporučena doza je 5 mikrograma. Adekvatnu dozu stavite bebi u usta.

Postoje li neki rizici od prevelike količine vitamina D2?

Visoka razina vitamina D može biti štetna. Preporučena doza od 5 miligrama dnevno je sigurna za bebe. Štetno djelovanje počinje u trenutku kada beba dobije 5 puta veću dozu, u odnosu na preporučenu.

Trebate slijediti upute proizvođača i bebi davati vitamin prema uputama. Ako se vitamin daje prema uputama proizvođača, za bebu ne postoji nikakav rizik. Jako je važno da bebi dajete preporučenu dozu vitamina D.

Ako ste slučajno zaboravili jedan dan bebi dati vitamin D3, idući dan nastavite normalno davati, ali nemojte davati više od jedne dnevne doze.

Gdje mogu kupiti vitamin D3?

Proizvodi vitamina D3, koji su namijenjeni za djecu, su dodaci prehrani i za njih vam ne treba recept. Ove proizvode možete kupiti u bilo kojoj ljekarni i nekim supermarketima. Jako je važno da kupite proizvod koji je namijenjen za bebe i sadrži samo vitamin D3.

Koliko košta vitamin D3?

Cijena vitamina D3 će ovisiti o proizvođaču. Kako biste uzeli što bolji proizvod, ljekarniku postavite sljedeća pitanja:

  • Koliko doza ću dobiti iz jednog proizvoda?
  • Koliko će proizvod trajati nakon što se otvori?
  • Koliko bočica trebam uzeti tijekom jedne godine.

Ovisno o proizvodu, trebat ćete uzeti više od jedne bočice proizvoda u razdoblju od jedne godine.

Trebam li bebi davati druge vitamine?

Ne. Jedini vitamin koji se preporuča svim bebama je vitamin D3. Prijevremeno rođene bebe i bebe koje su pod medicinskom skrbi će možda trebati druge vitamine ili veću dozu vitamina D3. Multivitaminski proizvodi i veće doze vitamina D3 se smiju davati samo po preporuci pedijatra, medicinske sestre ili nutricionista.

Gdje mogu dobiti dodatne informacije?

Za sve dodatne informacije se obratite ljekarniku, doktoru, medicinskoj sestri ili nekom drugom zdravstvenom stručnjaku.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop