Kako beba spava od 1. do 3. mjeseca života?

Kako beba spava od 1. do 3. mjeseca života?

Kako beba spava od 1. do 3. mjeseca života?
  • Objavljeno: Petak, 01.06.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Bioritam vaše bebe

Prva dva mjeseca vaša beba ne može razlikovati dan i noć jer još nije razvila cirkadijalni ritam proizvodnje melatonina.

Prvi tjedan beba spava ukupno 16 do 18 sati, oko pola tijekom noći i pola raspodijeljeno u četiri dnevna spavanja. Od 2. tjedna do 2. mjeseca, spava u prosjeku 15,5 do 17 sati, oko 8,5 do 10 sati noću i 6 do 7 sati tijekom dana raspodijeljeno u 3 do 4 spavanja. Tijekom trećeg mjeseca beba treba prosječno 15 sati sna, 10 noću, a 5 se raspodjeljuje u 3 dnevna spavanja.

Budite realni

Mnogi roditelji se nadaju kako će njihova beba odmah uloviti ritam spavanja, ali to obično nije tako. Imajte strpljenja i shvatite da će trebati neko vrijeme kako bi se unutarnji sat vaše bebe uskladio. Spavanje također jako varira od djeteta do djeteta, tako da ne možete usporediti navike spavanja jedne bebe s navikama spavanja svoje bebe.

Provjerite u videu koji je položaj najbolji za spavanje vaše bebe!

Česta hranjenja

Imajte na umu da je želudac vaše bebe mali i da će brzo probaviti majčino mlijeko ili dohranu. Zato se novorođenčad treba hraniti svaka dva do tri sata. Ako ste dovoljno sretni da imate novorođenče koje spava duže od tri sata, nema potrebe da ga probudite. Do 3. mjeseca, bebin želudac je veći i duže će ostati pun. To znači da će i duže spavati.

Stvorite pravo okruženje

Bilo da dijete spava u vašoj ili u svojoj sobi, neka to bude opuštajuće i mirno mjesto. Zamračite sobu, stavite umirujuće boje i stvorite opuštenu atmosferu. Svjetlo mobitela ne treba biti nigdje u blizini bebe. Neka beba ima čvrsti madrac za spavanje a soba ne smije biti ni previše vruća ili previše hladna.

Stvorite sigurno okruženje

Djeca koja spavaju na trbuhu imaju veću sklonost opstrukciji sna i ponovnog udisanja vlastitog ugljičnog dioksida. Mogu se ugušiti na mekšoj posteljini ako leže licem prema dolje. Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje stavljanje beba na leđa kako bi se smanjio rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS).

Nemojte u krevetić stavljati ništa što može ometati disanje vašeg djeteta: deke, plišane životinje ili mekane jastuke. Ležanje na trbuhu neka bude dio aktivnosti i igranja. Snažni mišići koji drže glavu i gornji dio tijela smanjuju rizik od SIDS-a ili gušenja.

Zamotajte dijete

Pritisak povijanja i zamatanja sličan je onome što bebe osjećaju u maternici, tješi bebe i produžuje njihov san. Zamotajte svoju bebu čvrsto u tanki pokrivač, pazeći da nije blizu lica, a uši i nožni prstići nisu previše vrući. Bebe vole da su im kukovi lagano savijeni, a u prva tri mjeseca obično vole imati ruke unutar deke.

U videu pogledajte kako pravilno zamotati bebu!

Nemojte uvoditi pomoćnike za spavanje

Puštanje glazbe ili bijelih šumova, ostavljanje bebe s bočicom ili ljuljanje se mogu činiti bezazlenim. No, to kasnije može otežati djetetov odlazak na spavanje. Te radnje otežavaju vašoj bebi samostalno spavanje. Ako svaku večer nosite bebu dok ne zaspi, kada god se probudi, očekuje i treba nošenje kako bi ponovno zaspala.

Pospane ali ne i zaspale bebe

Kad beba bude stara 4 tjedna, naviknite ju na stavljanje u krevetić kada je pospana najmanje jednom na dan. Beba ne mora biti potpuno budna i mogla bi se malo buniti ali, dajte joj malo vremena. Nemojte ju odmah primiti u naručje. Između 6 i 8 tjedna pokušajte to učiniti obaveznim u vrijeme spavanja.

Kada uspostaviti rutinu spavanja?

U razdoblju između 2. i 3. mjeseca, vrijeme je za uvođenje rutine spavanja. Ovi rituali (kupka, bočica, čitanje knjige, a zatim krevet) će signalizirati vašem djetetu da je vrijeme za spavanje. Iako je bebin unutarnji sat stvarno usklađen tek nakon 4. mjeseca, dobro je postaviti rutinu kako bi dijete bilo spremno kada se to dogodi.

Vitashop