Kako djeca rastu i razvijaju se između 11. i 14. godine?

Kako djeca rastu i razvijaju se između 11. i 14. godine?

Kako djeca rastu i razvijaju se između 11. i 14. godine?
 • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kako će se moje dijete promijeniti?

Dob između 11. i 14. godina se često naziva i rana adolescencija. Ove godine su uzbudljivo vrijeme zbog mnogih različitih i brzih promjena. Vaše dijete raste i počinje osjećati i misliti na zreliji način. Možda ćete se osjećati zaprepašteno dok gledate svoje dijete koje se pretvara u odraslu osobu. Ali to može biti zbunjujuće vremena za djecu i roditelje jer se moraju naviknuti na novu osobu koje dijete postaje. 

U dobi od 11. do 14. godina, dijete se razvija u četiri glavna područja:

Tjelesni razvoj

Adolescencija je vrijeme promjena tijela. Djevojke počinju razvijati grudi i dobivaju mjesečnicu. Dječacima rastu dlake na licu. Djevojčicama i dječacima rastu stidne dlake.

Kognitivni razvoj

Mozak razvija sposobnosti da razmišljaju, uče, razumijevaju i zapamte. Djeca ove dobi obično se usredotočuju na sadašnje, ali počinju razumijevati da ono što učine sada može imati dugoročne posljedice. Ona također počinju uočavati da se informacija mogu tumačiti na različite načine.

Emocionalni i socijalni razvoj

Adolescenti osjećaju potrebu da budu nezavisni od obitelji. Često, prijatelji zamjenjuju roditelje, kada trebaju savjet. Kada su kod kuće, adolescenti žele biti sami, a ne dio obitelji. Ipak, obiteljska podrška je važna jer im pomaže izgraditi samosvijest.

Senzorni i motorički razvoj

Djeca ove dobi mogu biti malo nespretna. Njihovi mozgovi trebaju vremena da se prilagode na duže ekstremitete i veće tijelo. Redovito umjereno vježbanje može poboljšati koordinaciju i pomoći djetetu izgraditi zdrave navike.

Kada su potrebni liječnički pregledi?

Godišnje posjete liječniku su važne za otkrivanje problema i kako bi bili sigurni da se vaš adolescent razvija i raste normalno. Tijekom tih posjeta, liječnik će obaviti liječnički pregled i postaviti pitanja o prijateljima, školi i aktivnostima. 

Dobra je ideja ostaviti adolescenta neko vrijeme nasamo s liječnikom. To daje djetetu priliku da postavi pitanja koja bi se sramilo postaviti u vašoj prisutnosti. Adolescenti bi također trebali imati godišnje preglede zubi.

Kada trebate nazvati svog liječnika?

Nazovite svog liječnika kada ste zabrinuti za djetetovo fizičko ili emocionalno zdravlje:

 • smanjeni rast ili kašnjenje u spolnom razvoju, na primjer, ako pubertet nije počeo do 14 godine
 • velike promjene u apetitu ili težini
 • primjećujete znakove poremećaja prehrane
 • depresija, promjene raspoloženja, bezvoljnost
 • zloupotreba droga ili alkohola

Kako možete pomoći svom djetetu u tim godinama?

Biti roditelj adolescenta može biti izazov. Čak i ako vas dijete gura od sebe s vremena na vrijeme, još uvijek igrate vrlo veliku ulogu u životu djeteta. Pokušajte ostati pozitivni i držati otvorenu komunikaciju. Adolescenti trebaju i žele ograničenja koji su poštena i čvrsta. 

Za promicanje zdravog razvoja:

 • pomognite djetetu izgraditi zdrave prehrambene navike i zdravu sliku sebe, poslužite uravnotežene obroke s puno voća i povrća
 • potičite dijete da vježba svaki dan
 • postavite ograničenja na telefon, računalo, TV
 • potičite zrelo razmišljanje, uključiti dijete u postavljanje pravila u kući, razgovarajte o aktualnim pitanjima zajedno
 • razgovarajte o seksu i drugim pitanjima na otvoren i prirodan način

Važno je adolescentu dati do znanja da je voljen i prihvaćen, bez obzira što se dogodilo, čak i ako se ne slažete s onim što radi.

Vitashop