Što kada vaše dijete ima prijatelje koji to nisu?

Što kada vaše dijete ima prijatelje koji to nisu?

Što kada vaše dijete ima prijatelje koji to nisu?
 • Objavljeno: Srijeda, 25.09.2019.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Svaki roditelj za svoje dijete želi samo ono najbolje, najbolju hranu, najbolju odjeću, najbolje igračke... No, što kada roditelji ne mogu utjecati na odabir ‘’onog najboljeg’’ za svoje dijete? Ne mislimo pritom na materijalne stvari, već prijateljstvo. Od najranije dobi djeca počinju stvarati odnose sa svojom okolinom, a kada krenu u školu počinju se javljati ozbiljna prijateljstva.

Roditelji imaju vrlo malo utjecaja na to s kojom djecom će njihovo dijete biti prijatelj. Iako bi dječja prijateljstva trebala biti iskrena, zdrava i kvalitetna, ponekad se dogodi da postanu toksična.

Toksična prijateljstva imaju jak utjecaj na krhko dječje samopouzdanje. Prema istraživanja, toksično prijateljstvo ima jednako negativan utjecaj poput vršnjačkog nasilja. Toksična prijateljstva razvijaju se u dječjoj dobi, a mogu se zadržati i nakon odrastanja ako se ne reagira na vrijeme.

Postoji više tipova osoba s kojima je toksično prijateljstvo gotovo pa zagarantirano. Kako biste znali kako ih prepoznati, ovo su neki od najčešćih tipova toksičnih prijatelja s kojima se vaše dijete može susresti:

 • Prikriveni prijatelj: Tip prijatelja koji se ponaša kao pravi prijatelj kada je na samo s vašim djetetom. Kada su prisutna druga djeca, primjerice u školi, ovaj tip prijatelja odjednom postaje izrazito bezobrazan i neugodan prema vašem djetetu.
 • Dvostruki standardi: Kada je riječ o ovom tipu prijatelja, nitko ne smije biti sretan i uspješan osim njega. Sve dobro što se dogodi vašem djetetu, primjerice petica u školi, pokvarit će raspoloženje njegovu prijatelju. Takav će prijatelj umanjivati uspjeh vašeg djeteta ili ga čak ignorirati.
 • Kako vjetar puše: Ovaj prijatelj će se pretvarati da je pravi prijatelj u trenutcima kada mu je dosadno. Primjerice, dogovarat će druženja i raditi planove, a u trenutku kada mu se pruži bolja opcija, odnosno mogućnost druženja s drugom djecom, ostavit će vaše dijete na cjedilu.
 • Oportunist: Ovaj tip toksičnog prijatelja iskorištavat će vaše dijete kako bi postiglo svoje neke osobne ciljeve i pritom se praviti da je pravi prijatelj. Primjerice, družit će se s vašim djetetom kada mu treba pomoć oko zadaće ili kako bi preko vašeg djeteta stekao nove prijatelje. Nakon što više neće imati koristi od vašeg djeteta pronaći će novu žrtvu.

Druženje s bilo kojim od ovih tipova prijatelja na vaše će dijete ostaviti jednake posljedice, to su pad samopouzdanja i manjak vjere u druge ljude. Postoji nekoliko načina kako možete pomoći svome djetetu da na vrijeme prekine takav odnos:

 • Prepoznavanje: Naučite svoje dijete kako da prepozna rane znakove agresije i toksičnog prijateljstva.
 • Prekid odnosa: Pomozite svom djetetu da prekine takvo prijateljstvo što je prije moguće.
 • Obnova: Ako je toksično prijateljstvo trajalo relativno dulje vrijeme iznimno je važno da pomognete svojem djetetu u ponovnoj izgradnji samopouzdanja.
 • Novo prijateljstvo: Potaknite svoje dijete da pronađe novog prijatelja s kojim će izgraditi zdrav odnos.
 • Pomirenje: Ako se vaše dijete želi pomiriti s toksičnim prijateljem prihvatite njegovu odluku. Međutim, prije toga obavite detaljan razgovor i upozorite ga da mu takvo dijete nikad neće biti pravi prijatelj.

Pravo prijateljstvo može poboljšati kvalitetu života, dok ju toksično prijateljstvo može narušiti. Iako ne možete birati prijatelje umjesto svog djeteta, možete ga usmjeravati i učiti kako da raspozna prave od toksičnih prijatelja te kako da reagira u takvom odnosu.

Vezani sadržaj:

Vitashop