Razvoj i rast djeteta - 7. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 7. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 7. mjesec
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

1. tjedan

Vaša beba ima jači vrat i mišiće u rukama koji će dopustiti da se prevrće na stranu, a to je korak koji će vas zabavljati. Beba može prihvatiti valjanje kao primarni način kretanja, barem za sada, ili ga može preskočiti i početi sjediti i puzati. Dok god beba stječe nova znanja i pokazuje interes za učenjem novih stvari, nemate razloga za brigu.

Prevrtanje može biti zabavno za bebu, ali također stresno za vas. Držite ruku na djetetu tijekom mijenjanja pelena, i nikada ga ne ostavljajte bez nadzora na krevetu ili bilo kojoj povišenoj površini.

U ovoj dobi dijete ne samo da tolerira pažnju drugih, već će ga ona često i poticati. Iako ćete uskoro primijetiti početke straha od stranaca, beba će vjerojatno i dalje biti prilično nekritična. Svatko tko joj pristupi s dobrodošlicom u očima ili osmijehom postaje prijatelj. Ali ne brinite, beba još uvijek treba i traži puno ljubavi i pažnje od vas.

Beba također uči da njeno ponašanje privlači vašu pozornost. Samo ne zaboravite djetetu dati pozitivnu povratnu informaciju kada učini nešto dobro. To je odličan način za početak učenja razlike između dobrog i lošeg.

Jedna stvar će postati jasna: beba će početi proširivati svoj repertoar trikova za privlačenje pozornosti koji sada uključuje više od plača. Možete primijetiti da radi buku, smije se i pjeva. Tijekom sljedeća tri mjeseca, dijete će razviti jedinstven osobni način izražavanja mišljenja, želja i potreba.

Kako dijete postaje sve više aktivno važna je udobnost odjeće. Odlučite se za meke tkanine koje neće sputavati dijete da se kreće. Rastezljiva i prozračna odjeća pruža dosta mjesta za kretanje.

Izbjegavajte odjeću s grubim šavovima, dugim vezicama, gumbima ili mašnicama jer može predstavljati opasnost od gušenja, i sve što može ometati bebino spavanje, puzanje, igranje ili druge redovite aktivnosti.

Nemojte se iznenaditi ako bebina stolica promjeni boju i miris čim počne jesti čak i vrlo malu količinu hrane. To je normalno. Ako stolica izgleda previše čvrsto, djetetu dajte voće i povrće, te zobene pahuljice ili ječam.

2. tjedan

Ako želite uvesti znakovni jezik za svoju bebu, sada je vrijeme. Bebino razumijevanje jezika i njezine motoričke sposobnosti razvijaju se mnogo brže nego sposobnost govora. Većina beba, na primjer, nauči mahati (oko 9 mjeseci) i pokazivati prstom (oko prve godine) puno prije nego što može reći "zbogom" ili "pogledaj to!"

Za početak, pokušajte koristiti znak rukom svaki put kada koristite uobičajene riječi poput "knjige" (otvorite svoje dlanove ) ili "glad" (stavite prste do usana). Kasnije, beba će biti u mogućnosti izraziti složenije ideje jednostavnim gestama.

I ne brinite, pjevanje neće ometati bebin napredak u učenju govora. U stvari, zaista može pomoći u razvijanju jezičnih vještina ako pjevušite bebi i učite pjesmice s njom.

Beba može neko vrijeme favorizirati jednu ruku, a zatim se prebaciti na drugu. Ali nećete biti u mogućnosti odrediti je li ljevak ili dešnjak dok ne bude stara oko 2 ili 3 godine.

Nemojte pokušati utjecati na ruku koja će biti dominantna, jer je to određeno prije rođenja. Prisiljavajući dijete da koristi desnu stranu kada je ono zapravo ljevak, može zbuniti dijete i dovesti do problema sa spretnošću i koordinacijom ruke i oka.

Beba će voljeti interaktivne igre, osobito one koje uključuju zvuk i jezik. Neka vaše dijete bude vođa ponekad pa oponašajte njegove zvukove. Kada je vaš red da vodite to je dobar način da se uči i zabavlja, primjerice oponašajući životinjske zvukove.

Jedna od prednosti ove vrste igre je da se može igrati bilo gdje. Vaša beba će uživati u zvukovima polijevanja vodom u kadi ili udaranju igračaka o pod. Pokažite djetetu kako izvoditi ove zabavne (iako ponekad neugodne) zvukove, a zatim neka i sama pokuša.

3. tjedan

Beba koristi sva osjetila za istraživanje i učenje o svom svijetu. Pobrinite se da ima puno stvari oko sebe. S ljubavlju će stiskati mekanu gumenu loptu, maziti plišane životinjice i slušati zvukove koje igračke proizvode.

Zanimljiva stvar koju trebate učiniti: skupite različite tkanine i stavite ih jednu pored druge. Promatrajte bebin izraz lice kada pomiče ruke preko različitih tekstura.

Zajedničko gledanje knjige će poboljšati bebin jezika i postaviti temelje za cjeloživotnu ljubav prema čitanju. Birajte knjige koje su šarene i čvrste, te knjige koje imaju slike koje iskaču ili ilustracije koje su interaktivne.

Vaša beba neće moći otvoriti knjige ili čak listati stranice sve dok ne bude stara između 9 i 12 mjeseci, a još uvijek nema strpljenja da sjedi mirno dok čitate priču, ali nemojte odustati. Bez obzira na dob djeteta, čitanje pruža veliku priliku za maženje i druženje.

Počevši od sada, beba će vam vjerojatno dati do znanja da je spremna probati jesti prstima hvatajući žlicu ili otimajući svoj tanjur. Stavite par komadića hrane ne tanjur ispred djeteta.

Beba može imati dobar apetit, ali ne puno zubi, pa počnite s hranom koja je mekana ili će se rastopiti lako u ustima. Kako raste bit ćete u mogućnosti dati bebi veće komade onoga što i sami jedete.

Sjetite se da beba također uči o teksturi, boji i mirisu, pa pokušajte djetetu ponuditi raznovrsnu hranu. Mali komadi banane, oguljeno voće kao što su mango, šljive, kruške, breskva, dinja ili lubenica bez sjemena, male kockice tofua, dobro kuhana tjestenina, tanke trake sira ili vrlo mali komadi sira, borovnice i mali mekani komadi kuhanog povrća, poput mrkve, graška, tikvice, krumpira ili slatkog krumpira su dobra hrana za bebu.

4.tjedan

Vaša beba sada može osloniti težinu na noge i voli skakutati. To može ojačati mišiće za hodanje koji će joj trebati kasnije. Držite bebu ispod ruku i pomognite joj stajati na podu ili na krilu.

Do sada može prenositi stvari iz jedne ruke u drugu prilično jednostavno. Fine motorne sposobnosti uključuju male, precizne pokrete palca, prsta, ruke i ručnog zgloba.

Motoričke sposobnosti su potrebne za aktivnosti kao što je puzanje, koje koristi velike mišiće poput mišića ruku, nogu ili cijelog tijela. Za poticanje razvoja ovih vještina, stavite igračku izvan dometa bebine ruke i gledajte kako ju pokušava doseći. Ako plače jer ne može doći do igračke, dajte joj poticaj, ali ne i igračku.

Nakon nekoliko pokušaja, beba će biti u mogućnosti nagnuti se naprijed da zgrabi igračku i onda se opet ispraviti. Ona će se ljuljati naprijed – nazad ili će možda puzati (sama se gurati na trbuhu), ili se čak više puta prevrtati po sobi.

Vaša beba također pokazuje interes za male dijelove i detalje objekata oko nje. Kako istražuje, pobrinite se da izvan dosega držite gumbe, kovanice, sigurnosne igle i druge predmete koji nose opasnost od gušenja.

U ovoj dobi, djeca često najviše vole plišane igračke, velike i male. Jedna od njih možda čak postane bebin omiljeni objekt sigurnosti. Ako bebi pokušate uzeti omiljenu igračku čut ćete glasno prosvjedovanje.

Ako beba inzistira na spavanju s omiljenim prijateljem, uvjerite se da je igračka sigurna i da neće ugroziti njeno disanje, ako je previše blizu lica.

Vitashop