Razvoj i rast djeteta - 9. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 9. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 9. mjesec
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

1. tjedan

Bebina novootkrivena mobilnost znači da sada ulazi u zemlju padova. To je neizbježan dio djetinjstva, i iako vaše srce povremeno može biti zabrinuto, pokušajte uživati gledajući dijete kako istražuje svoju okolinu i otkriva svoje granice.

Puzanje je bebina prva metoda istraživanja. Ono će ojačati mišiće koji će djetetu uskoro omogućiti hodanje. Vaša beba može biti u mogućnosti stati dok se drži za namještaj.

U ovoj fazi neki roditelji stavljaju svoju djecu u hodalice, ali neki stručnjaci smatraju da to nije dobra ideja. Hodalice mogu biti nesigurne jer pomoću njih beba može doći do stvari do kojih inače ne bi mogla doći. Budite oprezni, ali dopustite da dijete istražuje u okviru njegove sigurnosti.

Obuzdajte svoju urođenu želju da zaštitite dijete od svega i omogućite mu da raste i uči. Međutim, učinite svaki napor kako bi vaš dom bio siguran. Dobar način za to je sa se spustite na djetetovu visinu kako bi pronašli moguće zone opasnosti. Spremite krhke predmete tako da se neće oštetiti i držite klimav namještaj u sobama u kojima dijete ne boravi.

2. tjedan

Beba istražuje predmete tako što ih trese, lupa njima, odguruje ih i baca. Dijete istražuje što činite da se neki objekti počinje koristiti (koristite češalj za kosu da počešljate bebu), pa beba pokušava sve što može kako bi ispitala predmet koji ju zanima.

Dijete će biti fascinirano s igračkama koje imaju specifične funkcije, kao što su telefoni. Ako ne može držati telefon na uhu pomognite joj i pretvarajte se da razgovora. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, ona će početi koristiti objekte koji imaju svrhu - češljat će se, piti iz čaše i igrati se telefonom.

Počet će pokazivati ili gledati stvari kada ih spomenete, pogotovo ako je to nešto što joj je poznato (kao što su oči, nos, usta ili) ili drago (poput psa ili igračke).

Također, u ovoj fazi, beba voli vidjeti da stvari padaju. Svaki put kada ih dignete, ona će ih opet baciti dolje. Ne radi to namjerno, samo joj je zanimljivo i voli to gledati.

3. tjedan

Bebin vid je sada gotovo kao kod odrasle osobe, u svojoj jasnoći i dubini percepcije. Iako je bebin vid  kratkog dometa još uvijek nije najbolji. Dovoljno je dobar da prepozna ljude i predmete u sobi. Može vidjeti igračku na drugoj strani sobe i pokušati puzati prema njoj. Oči su vjerojatno blizu svoje konačne boje, iako kasnije možete vidjeti suptilne promjene.

Beba može tragati za odbačenim predmetima i može koristiti kažiprst da pokaže na njih. Lako može koristiti prste da bi uzela komad hrane i drži stvari zatvorenom šakom. Može otvoriti ruku i ispustiti ili baciti predmet s većom preciznošću. Na početku je svladavanja delikatnog manevara koji joj omogućuje da primi male predmete s palcem i  kažiprstom.

Ovo je također i vrijeme kada se beba boji stvari koje ne može razumjeti. Čak i stvari koje joj prije nisu smetale, poput zvonca na vratima, mogu ju sada uplašiti. Kada se to dogodi, najvažnija stvar koju možete učiniti kao roditelj je utješiti bebu i uvjeriti ju da je sve u redu. Zagrlite ili poljubite dijete kako bi se osjećalo sigurno.

4. tjedan

Vaša beba je sve bliže i bliže pravom hodanju. Ona vjerojatno može puzati do stepenica i kretati se uspravno dok se drži za namještaj. Dijete ove dobi može napraviti čak i nekoliko koraka. Vaša beba također uči kako saviti koljena i kako sjesti nakon stajanja, što je teže svladati nego što mislite!

Postoje načini kako pomoći bebi u tim naporima. Stanite ili kleknite pred nju i pomognite joj da hoda prema vama dok ju držite za obje ruke. Kasnije kada se malo oslobodi, držite ruke u blizini bebina tijela kako bi ju ohrabrili da sama pokuša.

Jednom kada beba počinje stajati i hodati razmišljat ćete jesu li joj cipele potrebne. Dok beba ne počne redovito šetati na otvorenom, većina pedijatara i razvojnih stručnjaka smatra da cipelice nisu potrebne.  Normalno je za bebu da hoda malo krivo.  Neka hoda bosa jer to može pomoći u ojačavanju mišića nogu, a osjećaj teksture onoga po čemu hoda može joj pomoći da uspostavi ravnotežu.

Vitashop