Načini rađanja

Načini rađanja

Načini rađanja
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rađanje je staro kao i čovječanstvo. Pomoć kod poroda i olakšanje porodnih bolova nije ništa novo.

Rađanje je potpuno prirodni čin. U prirodnom se porođaju nastoje izbjeći bilo kakve medicinske ili tehnološke intervencije. Žene danas žele prirodan i neagresivni pristup porođaju, u prostoru koji više nalikuje kućnom nego bolničkom ambijentu. U takvom pristupu porođaju dolazi do jače povezanosti između liječnika, primalje i rodilje, do jačanja međusobnog povjerenja. Rodilja postaje aktivnim sudionikom svih zbivanja, što povećava njezin njezino pozitivno iskustvo u porodu: spoznaju da je sposobna kontrolirati vlastite postupke, očuvati nadzor nad stanjem i opustiti se. Ugodan ambijent, smirujuća atmosfera uz odabranu glazbu i prisustvo supruga ili osobe za podršku u porodu, dodatno motiviraju rodilju da izdrži sve napore.

Primalje se u svom poslu vraćaju "k ženama", postaju ponovo ono što su tradicionalno bile, iskusni pratioci rodilja koji su u stanju uočiti probleme koji se ponekad pojave. Pravo na humanije rađanje vraća osobnost primalji, kao pomagačici ženi pri porođaju.

U našoj zemlji, s trendom "povratka" prirodnom porodu, sa minimalnim intervencijama od strane medicinskog osoblja, mjesto primalje se donekle promijenilo, iz čiste izvršiteljice odredaba porodničara u aktivne i stručne pomagačice rodilji koja osim zadaće obavljanja medicinskih intervencija samostalno ili u suradnji s liječnikom, aktivno pomaže rodilji da prebrodi porođajnu bol i lakše donese svoje dijete na svijet.

Humanizacijom porođaja i povratkom prirodnom porođaju nastoji se postići da porođaj zaista bude najljepši i nezaboravni trenutak u životu žene i obitelji.

Među promjene koje bi utjecale na udobnost rodilje i fiziološki tijek porađaja spada i odabir primjerenog, učinkovitijeg položaja za rađanje. To više nije porođaj isključivo na leđima, već porođaj u stojećem, čučećem, sjedećem položaju, položaj na koljenima, na boku te porod u vodi.

Položaj na leđima

Položaj na leđima omogućava održavanje asepse, ocjenjivanje srčanih otkucaja djeteta, urez međice i šivanje iste.

Majka se u tom položaju ne osjeća udobno, mnoge žene imaju poteškoća s disanjem zbog pritiska na dijafragmu, koljena su privučena i napinjanje vagine i međice može povećati potrebu za urezom međice, položaj može ometati jačinu i gustoću trudova, rodilja radi protiv gravitacije. Položaj na leđima trebalo bi izbjegavati radi mogućnosti nastanka sindroma vene kave (težina maternice i ploda pritišće na venu kavu i ometa protok venozne krvi pa dolazi do fetalnog distresa).

Položaj na lijevom boku

Rodilja leži na lijevom boku. Lijeva noga je istegnuta ili blago savinuta u kuku i koljenu, desno koljeno je privučeno trbuhu. Taj je položaj za rodilju prirodan i udoban, primalje ga cijene jer je spolovilo pregledno i lako dostupno, a primijećen je i pozitivan učinak kod zastoja ramena u porodu.

Manjkavosti su navedene kod ureza međice i šivanja velikih episiotomija.

Čučeći položaj

Taj je položaj kod nekih na cijeni prvenstveno radi učinka sile teže. Vrlo rijetko se koristi, gotovo nikada, jer smo vrlo konzervativni i ne prihvaćamo stare isprobane metode.

U čučećem položaju žene danas rađaju sasvim slučajno. To se najčešće dogodi kada žena osjeti snažan pritisak prema dolje, zatim čučne s namjerom da se malo odmori, a onda dođe do porođaja.

Kraće drugo porodno doba i lakši porođaj su posljedice sile gravitacije, koja potisne uterus prema naprijed.

Površina zdjeličnog izlaza je za 28% veća nego u ležećem položaju. Rodilja može pratiti cijeli tijek poroda.

Čučeći položaj je pogodan samo za normalni porođaj bez komplikacija. Teškoće nastaju ako treba izvršiti neke zahvate (otežano davanje analgetika, otežano slušanje otkucaja srca djeteta, otežana upotreba instrumenata, teže davanje infuzije).

Klečeći položaj

I klečanje je, kao i čučanje značajno za neeuropske narode, do kojih još nije dopro utjecaj zapada.

Klečanje simbolizira položaj koji opušta. Rodilja lako čučeći položaj zamijeni klečećim i tako rastereti mjesta gdje ju boli. Klečanje je poželjno u fazi spuštanja glavice do dna male zdjelice. Taj položaj rado odabiru višerotke.

Polusjedeći položaj

Neki taj položaj zagovaraju kao sredinu između ležećeg položaja i stajanja. Taj položaj povećava učinkovitost trbušnih mišića kod tiskanja i na taj način skraćuje trajanje drugog porodnog doba.

Porođaj na stolčiću

Mogućnost odabira tog položaja povećala se raspoloživošću stolica za porađanje. Upotreba stolice za porađanje seže još u stari Egipat, bila je raširena u staroj Grčkoj, Rimu i u civilizaciji Inka. Kad je u 19. st. radi borbe protiv babinje groznice upotreba stolice postala higijensko upitna, stolica nestaje iz porodničke prakse. Kad se opet pojavila, upotrebljavali su je u drugom porodnom dobu, a prihvatile su je žene koje žele sudjelovati u porodnom procesu.

Sjedeći položaj nudi više udobnosti nego čučeći. Prednosti ovog načina rađanja su bolje korištenje snage trudova i napona zbog povoljnog djelovanja sile teže. To pojačava silu izgona djeteta i ubrzava porod. U tom je položaju optimalnije širenje porođajnog kanala, bolja prilagodba djetetove glavice zdjelici i povoljan pritisak na međicu, koja se optimalno rasteže, čime se smanjuje rizik razdora međice. Žene koje osjećaju česte bolove u križima tvrde da stolica za porađanje smanjuje ili čak eliminira takovu bol.

Porod u vodi

Porod u vodi omogućava novorođenčetu nježniji dolazak na svijet, jer se rađa iz vode u vodu, pa se zatim iznosi na zrak što ublažava stres koji dijete proživljava prilikom promjene temperature pri dolasku na svijet. Za rodilju koja odabere ovakav način rađanja, porod je olakšan zbog blagodati tople vode, a relaksacija koja se postiže učinkom tople vode može biti vrlo pozitivno iskustvo. Smanjenje težine tijela u vodi omogućava lakšu i dublju relaksaciju. Topla voda ublažava bolove i druge smetnje tijekom poroda. Olakšava kretanje, budući da tijelo u vodi pluta i lakše je, te djeluje opuštajuće što potiče brže napredovanje poroda, te skraćuje vrijeme prvog i drugog porodnog doba. Rodilja lakše podnosi trudove i ugodnije se osjeća u pauzama među trudovima, što štedi energiju te će rodilja biti manje umorna i iscrpljena tijekom poroda.

Sloboda pokreta i mijenjanje položaja tijela puno je lakša u vodi. Boravak u vodi daje osjećaj privatnosti uz prisutnost osobe bliske rodilji i potiče lučenje endogenih tvari koje ublažavaju bol. Prostor u kojem se odvija porod u vodi, mora biti ugodan, smirujući, temperatura zraka 24°C bez strujanja. Temperatura vode odgovara tjelesnoj temperaturi od 37°C, odnosno rodilja može sama podešavati temperaturu vode, ali ne preko 37°C. Voda u kadi za rađanje je protočna i ujedno lagano masira.

U vodi mogu rađati zdrave trudnice, s urednim tijekom trudnoće, s jednim djetetom u stavu glavicom.

Porod na stolčiću i porod u vodi su popularniji među ženama od ostalih položaja za rađanje. Porođaj u vodi žene mogu ostvariti jedino u Rijeci. Sa stolčićem je povoljnija situacija. Na stolčiću se žene mogu poroditi u Rijeci, Varaždinu, Puli i Zadru, a uskoro će moći u Čakovcu i Koprivnici.

Vitashop