In vitro oplodnja

In vitro oplodnja

In vitro oplodnja
  • Objavljeno: Petak, 13.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

In vitro oplodnja ili IVF tretman je tehnika koja se prvi put pojavila 1978. godine kada se rodila prva "beba iz epruvete", Louise Brown. Bila je to nada za mnoge žene s problemima plodnosti jer im je pružala mogućnost da zatrudne. Trudnoća je prekrasan i čudesan proces, ali, nažalost, zdravstveni problemi i drugih uzroci mogu biti zapreka na putu do toliko željenog blaženog stanja.

U određenom trenutku u životu žene počinju razmišljati o trudnoći. Svaka žena koja to želi treba imati priliku iskusiti čudo trudnoće i poroda, ali nažalost neplodnost se danas sve više povećava. Nemogućnost trudnoće ne bi trebala pokrenuti negativne misli i emocije, poput krivnje koji partneri često osjete. Zahvaljujući evoluciji u medicinskoj tehnologiji žene dobivaju priliku postati majke.

IVF čini trudnoću mogućom uzimajući jajašca i ručno ih oplođujući. Oplođeno jajašce se vraća u maternicu gdje će se, ako sve bude u redu, razviti fetus. Šanse za trudnoću variraju od osobe do osobe, a ovise o nekoliko čimbenika kao što su povijest bolesti, starosti i slično. Uspjeh nije zajamčen, ali tisuće žena dobiva priliku i koristi od ovog postupka.

Budući da gotovo svakog dana dolazi do novih otkrića, ova tehnika je prošla kroz različite faze poboljšanja što je omogućilo ženama da se jajašca sakupe bez operacije. Nove, modernije tehnike koje uključuju ultrazvuk, analizu krvi i anesteziju dopuštaju prikupljenje jajašaca uz minimalan osjećaj nelagode.

Žene se trebaju pripremiti prije prikupljanja jajašaca kako bi se stvorilo ozračje koje bi moglo dovesti do prikupljanja što više jajašaca u jednom trenutku. Više jajašaca znači veću vjerojatnost da će se oplođeno jajašce u potpunosti razviti. Žene koje se odluče za IVF tretman trebaju uzeti hormone koji će osigurati da jajašca budu zdrava i pogodna za oplodnju.

Nekoliko pretraga se obavlja kako bi se utvrdilo točno vrijeme kada jajašce izlazi iz jajnika kako bi se na vrijeme prikupilo. Jajašce se oplođuje ručno sjemenom partnera ili donatora i nakon 2 dana vraćaju u maternicu. Ako sve prođe dobro doći će do trudnoće i žena će moći doživjeti čudo majčinstva.

Jedna od "nuspojava" (ako ih tako možemo nazvati) in vitro oplodnje je šansa za višeplodnu trudnoću. Obično su hormoni okidač za oslobađanje više jajašaca koja se stavljaju u maternicu i povećat će šanse za trudnoću. Više jajašaca znači i da su veće šanse da će jedno jajašce preživjeti i razviti se normalno. Bilo je situacija u kojima se više jajašaca razvije i uzrokuje višeplodnu trudnoću. Višeplodna trudnoća može predstavljati prijetnju za majku i bebe, tako da ju je potrebno dobro pratiti zajedno s liječnikom.

Ukoliko se odlučite za ovaj postupak nadamo se da ćete što prije dobiti zdravu bebu. Sretno!

Vitashop