Što Vas sve može iznenaditi pri porođaju?

Što Vas sve može iznenaditi pri porođaju?

Što Vas sve može iznenaditi pri porođaju?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Može se dogoditi

1. Gubitak pamćenja

U toku trudnoće nabavili ste mnogo literature o porođaju, sve ste iščitali i zapamtili do posljednjeg slova, i mislite da ste potpuno spremni za najveći "ispit". Međutim, kada trudovi započnu i porođaj se "zahukta", žena se uglavnom ne može ničega sjetiti i osjeća se kao da su joj isprali mozak. Kroz ovo iskustvo prođe većina porodilja, jer se sva energija preusmjerava na istiskivanje bebe, a ako vam je teško povjerovati u ovaj fenomen, znajte da ne biste bili u stanju izgovoriti abecedu dok vas neko udara čekićem po glavi.

2. Napad povraćanja

Nekim ženama se događa da u toku porođaja osjete vrlo jaku mučninu i ne mogu je se osloboditi sve dok ne povrate. Jedna novopečena mama tu pojavu je opisala ovako: "To je užasan osjećaj, kao kada ste patili od jutarnje mučnine, samo deset puta jače!" Nagon za povraćanjem u toku porođaja izazvan je mnogim faktorima. Jedan od njih je epiduralna anestezija koja izaziva nagli pad krvnog tlaka, a ta pojava opet izaziva mučninu. Međutim, nagon za povraćanjem može se pojaviti i zato što trudovi zaustavljaju sve ostale tjelesne funkcije uključujući i probavu.

3. Drhtavica i cvokotanje

Ženi nije hladno, ali drhti cijelim tijelom i zubi joj cvokoću. Nije potpuno jasno zbog čega dolazi do napada drhtavice, jer u toku porođaja temperatura tijela raste, ali nedavno provedene znanstvene studije, pokazuju da se to događa zbog nekompatibilnosti krvi. Naime, u toku porođaja mala količina bebine krvi uđe u majčin krvotok, pa ukoliko krvne grupe nisu iste, pojavit će se drhtavica.

4. Pretvaranje u "divljaka"

Nije rijetka pojava da se žena, koja je inače pristojna, fina, mirna i povučena, u porođajnoj sali pretvori u pravu prostakušu koja psuje, viče i udara sve oko sebe. Naime, u toku porođaja, u krvotok žene se izlučuju velike količine progesterona i estrogena koji utječu na promjenu psihe i ponašanja.

5. Ispuštanje vjetrova

Za većinu žena, najveća sramota koja joj se može dogoditi je da ispusti vjetar na javnom mjestu, u prisustvu ljudi. Međutim, u toku porođaja to je sasvim normalna i česta pojava. Kako se beba kreće kroz porođajni kanal, tako pritišće i organe na koje nailazi. U jednoj fazi porođaja, taj pritisak je najizraženiji na debelo crijevo i anus, tako da nije teško zaključiti što se može dogoditi uslijed naprezanja.

6. Odbojnost prema bebi

Ova pojava je naročito izražena među prvorotkinjama. Mlade mame očekuju da njihova beba izgleda kao sa reklame za bebi kozmetiku, pa se neke od njih razočaraju kada ugledaju svoju novorođenu bebu. Sve bebe su pomalo ružnjikave jer im je koža crvenkasta ili plavkasta, naborana, nosići im izgledaju veliki, a oči sitne... Međutim, sve će se to vrlo brzo promijeniti i beba će svojoj mami postati najljepša na svijetu.

Otklanjanje boli u toku porođaja

Mnogo se polemiziralo oko toga da li ženama treba ili ne treba davati analgetike tokom porođaja. Istina leži negdje između te dvije tvrdnje, a izbor analgetika je sljedeći:

Analgetici i sedativi

Kako djeluju: Ovi lijekovi imaju učinak na centralni nervni sustav tako što ublažavaju bol i imaju blago sedativno djelovanje, pa se rodilja može odmoriti između dvije kontrakcije.

Kada se uzimaju: U toku prve i druge porođajne faze

Kako se daju: Uglavnom preko infuzije ili injekcijom. Iako pomažu, ovi lijekovi mogu omamiti rodilju i bebu.

Regionalna blokada nervnih završetaka (kao što je epiduralna anestezija)

Kako djeluje: Blokiraju "protok" informacija o boli, pa ga porodilja ne osjeća.

Kada se daje: Tek kada porođaj započne.

Kako se daju: Između dva kralježna pršljena uvodi se igla preko koje se daje anestezija. "Loša strana" ove anestezije dolazi do izražaja kada se rodilja treba napinjati i potiskivati bebu, a ona ne "prepoznaje" taj trenutak.

Lokalni anestetici

Kako djeluju: Blokiraju osjećaj boli na određenom dijelu tijela.

Kada se daju: U toku porođaja.

Kako se daju: Injekcijom. Lokalna anestezija ublažava bol u kralježničkom dijelu, vagini i rektalnom području koji nastaju u fazi napona.

Vitashop