Sharon Stone otkrila da je imala 9 spontanih pobačaja: zašto dolazi do ponavljajućih pobačaja?

Sharon Stone otkrila da je imala 9 spontanih pobačaja: zašto dolazi do ponavljajućih pobačaja?

Sharon Stone otkrila da je imala 9 spontanih pobačaja: zašto dolazi do ponavljajućih pobačaja?
 • Objavljeno: Utorak, 28.06.2022.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: ©buzzfuss/123RF.COM

Kategorija: Neplodnost

Slavna glumica Sharon Stone (64) podijelila je svoje bolno iskustvo pobačaja ispod Instagram objave časopisa People, gdje je izvođačica "Plesa sa zvijezdama" Peta Murgatroyd otvoreno progovorila o gubitku trudnoće kojeg su imali ona i suprug Maks Chmerkovskiy.

Glumica koja je posvojila troje sinova – Roana Josepha Bronsteina (22), Lairda Vonnea (17) i Quinna Kellyja Stonea (16), napisala je: "Mi žene nemamo forum na kojem bismo raspravljale o dubini ovog gubitka. Izgubila sam devetero djece spontanim pobačajem", otkrila je Sharon.

Stone je ranije u intervjuu za EXTRATV 2017. otkrila da ju je genetsko stanje krvi spriječilo da nosi dijete do kraja.

Prema pisanju medicinskog časopisa The Lancet, procjenjuje se da se svake godine na globalnoj razini dogodi 23 milijuna pobačaja, a svaka deseta žena pretrpi gubitak trudnoće, piše CNN.

"To nije mala stvar, fizički ili emocionalno, ali smo prisiljeni osjećati da je to nešto što trebamo podnijeti sami i potajno s nekom vrstom osjećaja neuspjeha“, rekla je Sharon. Napisala je i kako je ženama prijeko potrebno suosjećanje, empatija i iscjeljenje te da su žensko zdravlje i dobrobit prepušteni muškoj ideologiji.

Korisnici Instagrama su brzo reagirali i komentirali Sharonin komentar, a u jednom od komentara je pisalo: "Hrabro je što ste podijeliti, stojim uz vas u gubitku“, te nadodala kako je zahvalna što se o ovoj temi može otvoreno razgovarati.

Također, i drugi su podijelili priče o svojim pobačajima, a jedna žena otkrila je da je izgubila osam trudnoća zbog pobačaja.

Što je spontani, a što je ponavljajući pobačaj?

Spontani pobačaj definira se kao neželjeni prekid trudnoće prije 24. tjedna ili čak 22. tjedna, odnosno one u kojih je plod lakši od 500 grama. Ukoliko se uzastopno izgube dvije ili više trudnoća, govorimo o habitualnom ili ponovljenom pobačaju.

Uzroci spontanog i ponavljanog pobačaja

Mogući uzroci spontanog i ponavljanog pobačaja su:

 • poremećaj građe zametka zbog poremećaja kromosoma, genskih poremećaja, infekcija, otrova, fizikalnih ili kemijskih faktora
 • imunološki poremećaj kada dijete ima antigene koje je naslijedilo od oca i majčino tijelo ga prepoznaje kao strano tkivo i razvija protutjela na njega
 • slabost vrata maternice
 • hormonski poremećaji: šećerna bolest majke, bolesti štitnjače, manjkavost žutog tijela koje proizvodi hormone potrebne u trudnoći
 • bolesti majke ili ploda koje dovode do nedovoljne funkcije srca, bubrega, jetre ili drugih organa, poremećaja zgrušavanja krvi, sistemske infekcije
 • poremećaj građe maternice
 • zagađenje okoliša
 • trauma ploda, osobito tijekom dijagnostičkih zahvata u ranoj trudnoći

Vezani sadržaj:

Vitashop